Vertrekbonus

‘Bierige’ Belg Van Boxmeer verlaat Heineken met flinke bonus – ook al strookt dat niet met de gedragscode

Jean-Francois van Boxmeer krijgt na zijn vertrek bij Heineken een ongebruikelijk hoge vertrekpremie va 5,52 miljoen euro mee.  Beeld ANP
Jean-Francois van Boxmeer krijgt na zijn vertrek bij Heineken een ongebruikelijk hoge vertrekpremie va 5,52 miljoen euro mee.Beeld ANP

Het bestuur van Heineken leverde vorig jaar loon in en kreeg geen bonussen. Maar Jean-François van Boxmeer, die tot 31 mei bestuursvoorzitter van de biermultinational was, ontving een vertrekbonus van ruim 5 miljoen euro.

Die bonus is een stuk hoger dan wat in Nederland gebruikelijk is. In het jaarverslag over 2020, waarin de vertrekbonus is gemeld, erkent Heineken tussen de regels door dat de vergoeding niet strookt met de gedragscode voor ondernemingen die Nederlandse bedrijven jaren geleden hebben vastgelegd. In die gedragscode staat dat een vertrekbonus in principe niet hoger mag zijn dan een jaarsalaris, exclusief bonussen.

In Van Boxmeers geval zou dat 1,25 miljoen euro zijn. Maar Heineken stelt dat dat uitgangspunt nog niet gold toen het afspraken maakte met Van Boxmeer over diens salariëring. De Belg werd in 2005 bestuursvoorzitter en zou dat vijftien jaar blijven. Op 1 juni vorig jaar werd hij opgevolgd door Dolf van den Brink.

Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), noemt het ‘onbegrijpelijk’ en ‘niet integer’ dat Heinekens commissarissen zo’n hoge bonus hebben verstrekt. “Van Boxmeer is erg succesvol geweest en heeft een geweldig trackrecord. Daarvoor is hij ruim betaald. Soms ruimer dan ruim. Hij is ongelooflijk goed betaald. Als hij dan vrijwillig vertrekt, is het vreemd dat hij nog wat extra’s krijgt.” De VEB zal de kwestie aansnijden op de komende aandeelhoudersvergadering van Heineken.

Van Boxmeer kreeg in het verleden ook al bonussen waar reuring over ontstond. In 2013 ontving hij, vanwege een geslaagde overname, aandelen ter waarde van 2,5 miljoen euro. Bovendien kreeg hij toen een ‘retentiebonus’, ook in aandelen, ter waarde van 1,5 miljoen omdat hij bij Heineken bleef, terwijl hij bij een ander bedrijf terecht had gekund.

Korte- en lange-termijnbonussen

Dankzij de vertrekbonus van 5,52 miljoen kon Van Boxmeer over 2020 een bedrag bijschrijven - 7.989.714 euro - dat in de buurt kwam van de jaarweddes die hij eerder ontving. De als ‘bierig’ getypeerde Belg hield aan 2019 7,1 miljoen euro over, 8,2 miljoen aan 2018, ruim 9 miljoen aan 2017 en 9,48 miljoen aan 2016. Het leeuwendeel daarvan bestond uit korte- en lange-termijnbonussen.

Na het uitbreken van de coronacrisis, die Heineken hard raakte omdat veel horecagelegenheden hun deuren tijdelijk moesten sluiten, besloten de bestuursleden 20 procent van hun basissalaris in te leveren. Ook van hun bonussen zagen zij af. Omdat de hoogte van die bonussen grotendeels wordt bepaald door Heinekens omzet en winst, hadden zij die hoogstwaarschijnlijk überhaupt niet, of maar voor een klein deel, gekregen.

Heinekens omzet viel vorig jaar 17 procent lager uit dan in 2019. Bovendien kwam de brouwer, vooral door hoge afschrijvingen, in de rode cijfers terecht: 204 miljoen. Mede door dat verlies schrapt Heineken de komende jaren 8000 banen.

Naast de vertrekbonus van 5,52 miljoen incasseerde Van Boxmeer een auto-vergoeding van 16.152 euro, een pensioenbijdrage van 119.584 euro en 1.833.978 euro aan lange-termijnbonussen die hem al eerder waren toegekend. Zijn basissalaris over de vijf maanden waarin hij werkte, bedroeg vijf ton. Vanwege de hoge vertrekpremie moet Heineken zeven miljoen euro aan de fiscus overmaken. Sinds 2009 geldt een extra hoog belastingtarief voor vertrekregelingen die als ‘excessief’ worden beschouwd.

Lees ook:

Na rode cijfers over het coronajaar schrapt Heineken achtduizend banen

Heineken schreef als gevolg van corona rode cijfers. Het bierconcern gaat daarom achtduizend banen schrappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden