Bezorgstress

Bezorgers en webwinkels bereiden zich voor op extra drukte: ‘Een significant deel van de pakketjes zal later aankomen’

Een medewerker van post- en pakketbezorger PostNL sorteert pakketjes in het pakkettensorteercentrum.  Beeld ANP, Sem van der Wal
Een medewerker van post- en pakketbezorger PostNL sorteert pakketjes in het pakkettensorteercentrum.Beeld ANP, Sem van der Wal

Webwinkels en bezorgdiensten moeten alles op alles zetten om de komende drukte van bestellingen op te vangen.

Redactie

PostNL kijkt of de capaciteit van het bedrijf kan worden vergroot, nu het wellicht nog drukker gaat worden voor pakketbezorgers omdat de niet-essentiële winkels hun deuren moeten sluiten. “We bereiden ons voor op verschillende scenario’s, dat doen we al sinds het begin van de coronacrisis”, reageert een woordvoerder. “We kijken daarbij als eerste hoe we veilig kunnen doorwerken. Op al onze locaties dragen we mondkapjes en houden we 1,5 meter afstand. Aan die coronamaatregelen kunnen we geen concessies doen.”

Het bedrijf breidde de capaciteit sinds het begin van de coronacrisis al uit met 70 procent. “We kijken elke keer of en waar we onze capaciteit kunnen vergroten”, aldus de zegsvrouw. “Maar uiteraard zijn er ook beperkingen. We werken al met veel meer nieuwe mensen; elke dag gaan er nu 5500 mensen op pad om pakketten te bezorgen.”

Afgelopen weken werd al duidelijk dat PostNL kampt met topdrukte, en dat het bedrijf tegen de grenzen van zijn capaciteit zit. De pakketbezorger leverde een recordaantal pakketten, en moest ook een deel van de klanten en webwinkels teleurstellen. Alles bij elkaar wordt gemiddeld zo’n 95 procent van de pakketten op tijd bezorgd.

Afhaalpunten in winkels

Bij pakketbezorger DHL wordt teruggeschakeld naar het hoogste niveau. “Dat is het niveau van de week van Black Friday”, zegt een woordvoerder. “Toen lukte het ons ook om zonder noemenswaardige vertragingen pakketjes te bezorgen.” Of dat de aankomende tijd weer gaat lukken, hangt er deels van af of de afhaalpunten in winkels open mogen blijven. “Die zijn een cruciale schakel in ons hele systeem, en voor kleinere ondernemers en particulieren de toegang tot ons netwerk.”

Pakketbezorger DPD is blij met de recente opening van een nieuw sorteercentrum in Amsterdam en een depot in Limburg, waardoor ze de capaciteit voor aanvang van de piek konden uitbreiden. “In de drukke perioden kan het zijn dat pakketten er langer over doen, dus wij raden iedereen aan om op tijd te bestellen”, aldus een woordvoerder. Volgens het bedrijf wordt 98 procent van de pakketten nog steeds binnen een uur van de afgesproken tijd bezorgd.

Langer de tijd om te retourneren

Er staat webwinkels ook een enorme klus te wachten, zegt directeur Wijnand Jongen van brancheorganisatie Thuiswinkel.org, dat circa 80 procent van de markt vertegenwoordigt. “Webwinkels moeten alles op alles gaan zetten om ervoor te zorgen dat consumenten hun pakketjes op tijd ontvangen. De online bestedingen zullen enorm groeien. Aankopen van spullen om thuis te overleven en te kunnen werken komen bovenop de enorme drukte die we nu al ervaren rond de feestdagen.”

De directeur verwacht dat het merendeel van de pakketjes alsnog op tijd wordt afgeleverd, omdat de meeste mensen thuis zullen zijn en bezorgers minder last zullen hebben van het verkeer. Toch zal een significant deel van de bestellingen later aankomen. “Hoe groot dat deel is, hangt ervan af of de afhaalpakketpunten in winkels mogen openblijven. Tegelijkertijd vragen we webwinkels om consumenten, daar waar dat past, langer de tijd te geven om hun pakketje te retourneren, zodat daar geen onnodige drukte ontstaat.”

Bol.com zag dat er maandagochtend al meer bestellingen werden gedaan dan het bedrijf verwachtte.

Lees ook:

Er heerst bezorggekte. Fijn voor de supermarkten, maar vervelend voor behoeftige klanten

Het is zo druk bij de online bezorgdiensten van de supermarkten dat ze de vraag niet aankunnen. Voor vooral kwetsbare klanten vervelend. Supermarkten varen er wel bij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden