Female Board Index

Beursgenoteerde bedrijven hebben het hoogste aantal vrouwelijke bestuurders in tien jaar tijd

Opvallend hoog is het aandeel vrouwelijke commissarissen bij de 21 Nederlandse bedrijven uit de AEX-index.Beeld EPA

Van de bijna honderd beursgenoteerde Nederlandse bedrijven hebben er 70 geen vrouw in hun bestuur. Toch neemt het aantal vrouwen in de top van bedrijven toe.   

Het aantal vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen bij de 94 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is dit jaar toegenomen. Van de 39 nieuwe bestuurders die tot nu toe in 2020 werden benoemd, waren er elf vrouw. Dat staat gelijk aan 28 procent, een percentage dat de afgelopen tien jaar niet werd gehaald. Van de 85 nieuw benoemde commissarissen waren er 36 vrouw.

Dit blijkt uit de Female Board Index, een overzicht van vrouwelijke bestuurders en toezichthouders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dat jaarlijks wordt gemaakt door Mijntje Lückerath-Rovers, econoom en hoogleraar bij de Tias School for Business and Society. In 2005 was drie procent van de bestuurders bij beursgenoteerde ondernemingen vrouw, nu is dat 12,5 procent. In raden van commissarissen is het percentage vrouwen veel hoger: 29,5 procent tegen zes procent in 2005.

Volgens Lückerarth voldoen inmiddels 51 van de 94 bedrijven aan het ontwerpwetsvoorstel. Dat stelt dat raden van commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voor minimaal 33 procent uit vrouwen moeten bestaan. De 43 firma’s die daar niet aan voldoen, moeten samen nog 54 vrouwen in hun raden van toezicht benoemen, heeft Lückerath berekend.

Beeld Thijs van Dalen

Opvallend: veel vrouwelijke bestuurders komen uit het buitenland

Opvallend hoog is het aandeel vrouwelijke commissarissen bij de 21 Nederlandse bedrijven uit de AEX-index, de bedrijven waarvan de aandelen het meest worden verhandeld. Bij achttien van die 21 bedrijven bestaat de raad van commissarissen voor minstens een derde uit vrouwen. Alleen bij ABN Amro, Adyen en het vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield is dat niet het geval. “AEX-fondsen staan meer onder druk van hun aandeelhouders en zijn in het publieke debat het meest zichtbaar”, verklaart Lückerath-Rovers het verschil met andere beursfondsen.

De vrouwelijke vertegenwoordiging is overigens het hoogst bij twee bedrijven die geen deel uitmaken van de AEX-index. Dat zijn verzekeraar ASR en het techbedrijf Nedap uit Groenlo, bekend van zijn identificatiesystemen. Bij ASR bestaat het bestuur voor twee derde uit vrouwen. Bij Nedap bestaan beide raden voor de helft uit vrouwen. Bijna net zo hoog is het vrouwelijke aandeel in de raden van de AEX-bedrijven WoltersKluwer en PostNL. Beide hebben een vrouwelijke bestuursvoorzitter, Nancy McKinstry en Herna Verhagen. 

Opvallend is overigens dat veel vrouwelijke bestuurders en commissarissen uit het buitenland komen. Iets meer dan de helft van de vrouwelijke commissarissen is van niet-Nederlandse komaf en dat geldt ook voor 43 procent van de vrouwelijke bestuurders, waaronder dus McKinstry. Bij de mannen is het aandeel buitenlanders beduidend lager. Ook in 2020 was de helft van de benoemde vrouwelijke commissarissen uit het buitenland afkomstig. Dat gold trouwens ook voor 57 procent van de nieuw benoemde mannen.

Vrouwen mogen dan vaker dan vroeger directeur of toezichthouder zijn, er zijn nog altijd zeventig beursgenoteerde bedrijven zonder vrouwelijke bestuurders en twintig zonder vrouwelijke commissarissen. Van de nieuw benoemde bestuurders was driekwart man. Onder de grote bedrijven zonder vrouwelijke bestuurders zijn verzekeraar Aegon, bouwer Bam (sinds het vertrek van financieel directeur Thessa Menssen) en koffieleverancier JDE Peet’s. Bij Envipco, een bedrijf dat statiegeldsystemen maakt, is geen vrouw te vinden onder de acht bestuurders en commissarissen. Bij Kiadis Pharma (zeven bestuurders en commissarissen), Neways en AND International Publishers (beide zes) ook niet. Flow Traders heeft sinds kort wel een vrouwelijke commissaris en staat nu niet meer in het rijtje van bedrijven met vrouwloze bestuurders en toezichthouders.

Lees ook:

Relatief onbekende Petri Hofsté is toch weer de invloedrijkste vrouw

In de directies van grote bedrijven zitten vrij weinig vrouwen. Vrouwelijke commissarissen zijn er wel veel. Petri Hofsté is op papier de invloedrijkste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden