GoedemorgenZelfbewoningsplicht

Betaalbare nieuwbouwwoningen minder snel in handen van belegger

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is een ergernis van starters op de woningmarkt: het mooie nieuwbouwappartement dat ze op het oog hadden, wordt opgekocht door een vermogende belegger die er zelf niet wil gaan wonen. Even later staat het huis voor veel geld te huur.

Wilma Kieskamp

Steeds meer gemeenten komen de starters te hulp. Ze maken het beleggers onmogelijk om bij nieuwbouwwoningen panden op te kopen, en stellen als eis dat de koper er zelf moet gaan wonen. Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Haarlem hebben zo’n ‘zelfbewoningsplicht’ ingevoerd, veel kleinere gemeenten ook. In totaal zijn er al achttien gemeenten die starters proberen te beschermen, blijkt uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad.

In Nuenen geldt de zelfwoonplicht voor alle – zeer gewilde – starterswoningen onder de twee ton. Haarlem stelt de grens op 383.000 euro. Wie toch verhuurt, wacht in Boxtel een boete van 50.000 euro. De zelfwoonplicht geldt in sommige gemeenten voor twee, in andere voor vijf jaar. Hij komt bovenop of naast andere manieren om starters te beschermen, zoals een antispeculatiebeding.

Geen verpletterend verschil

Met een tekort aan 330.000 woningen gaat de zelfwoonplicht geen verpletterend verschil maken, zeggen de gemeenten zelf ook. Dat kan pas als die ook gaat gelden voor bestaande woningen, en niet zoals nu alleen voor nieuwbouwprojecten, waarvan er maar weinig zijn.

Op verzoek van de grote steden gaat minister Ollongren van binnenlandse zaken ook voor bestaande huizen de eis opschroeven, beloofde ze eerder. Het wetsvoorstel gaat na vertraging dit najaar naar de Tweede Kamer. De koper moet de eerste drie jaar zelf in het huis gaan wonen, wordt de eis.

Lees ook:

In de stad is nog plek zat voor nieuwe woningen

De woningnood is op te lossen door te bouwen in naoorlogse wijken, zegt architecten- en adviesbureau KAW. Ruimte genoeg en de stad vaart er wel bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden