Vliegtuigindustrie

Bestuurders Boeing schikken met de aandeelhouders na rampen met de 737 Max

Boeings van het type 737 Max staan geparkeerd op het Boeing Field in Seattle, de stad waar de Boeing-fabriek staat.
 Beeld Reuters
Boeings van het type 737 Max staan geparkeerd op het Boeing Field in Seattle, de stad waar de Boeing-fabriek staat. Beeld Reuters
ANP

De raad van bestuur van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing schikt voor 225 miljoen dollar (ruim 194 miljoen euro) in een rechtszaak die aandeelhouders hadden aangespannen omdat het bestuur onvoldoende toezicht zou hebben gehouden op de veiligheid van het toestel 737 Max.

Ook stelt de vliegtuigbouwer een interne ombudsman aan en een bestuurder met kennis van luchtvaartveiligheid, zo schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

De raad van bestuur probeerde de rechtszaak tegen te houden, maar in september oordeelde een rechter in Delaware dat deze moest doorgaan. Met de schikking is de rechtszaak nu alsnog van de baan. Naar verwachting geven de bestuurders niet toe dat ze verkeerd hebben gehandeld. De verzekeringsmaatschappijen van de bestuurders zullen het geld voor de aandeelhouders aan Boeing betalen.

Boete van bijna 250 miljoen dollar

De 737 Max werd vanaf maart 2019 lange tijd wereldwijd aan de grond gehouden na twee dodelijke ongelukken in korte tijd met het type. Bij de crashes in Indonesië in 2018 en in Ethiopië in het begin van 2019 kwamen in totaal 346 mensen om het leven. De oorzaak bleek een vlieghulpsysteem te zijn dat de neus van vliegtuigen op de verkeerde momenten naar beneden drukte. Boeing heeft aanpassingen gedaan om de problemen te verhelpen.

Eind vorig jaar hief de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA het vliegverbod op van de 737 Max. De Europese luchtvaartautoriteit Easa besloot in januari dit jaar dat het toestel weer de lucht in mocht. Begin dit jaar trof Boeing ook al een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie. Het bedrijf kreeg toen een boete van bijna 250 miljoen dollar omdat het de FAA had misleid. Daarnaast moest Boeing bijna 1,8 miljard dollar betalen aan vliegtuigmaatschappijen die door het vliegverbod van de 737 Max waren gedupeerd. Tenslotte moest de firma een half miljard dollar storten in een fonds voor de familieleden van de slachtoffers van de twee ongelukken.

Lees ook:

Boeing betaalt miljardenboete om misleiden luchtvaartautoriteit

Vliegtuigfabrikant Boeing betaalt een boete van 2,5 miljard dollar wegens het misleiden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden