Verenigd Koninkrijk

Bestuurders bezorgd: Bank of England verwacht dat de inflatie flink gaat oplopen

De Bank of England in Londen. Beeld EPA, Vickie Flores
De Bank of England in Londen.Beeld EPA, Vickie Flores

De Britse centrale bank verwacht 4 procent inflatie in het vierde kwartaal, mede door de hogere prijzen van olie, grondstoffen en halffabricaten.

Redactie

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk zal de komende maanden naar verwachting flink oplopen. Het relatief hoge prijsniveau blijft volgens de Bank of England van tijdelijke aard, maar op den duur zal een “bescheiden verkrapping” van het monetaire beleid waarschijnlijk wel nodig zijn. Dit volgt uit het nieuwe rentebesluit van de Britse centrale bank.

Nu wordt de rente nog niet verhoogd en andere steunmaatregelen blijven eveneens intact. Maar er leven wel zorgen. Volgens een verklaring is het besluit niet helemaal unaniem genomen. Een van de bestuurders was zodanig bezorgd over de oplopende inflatie dat hij het liefst zag dat de monetaire steun zo snel mogelijk al wat teruggebracht zou worden.

Hogere prijzen kunnen nog worden doorberekend aan klanten

De Britse inflatie steeg in juni tot 2,5 procent en dat is boven het langetermijndoel van 2 procent. Daar blijft het niet bij. In het vierde kwartaal komt de inflatie op 4 procent uit, verwacht de centrale bank.

De laatste tijd is de inflatie sterk opgedreven door de gestegen olieprijzen. Ook zijn de prijzen van grondstoffen en halffabricaten zoals bouwmaterialen opgelopen als gevolg van tijdelijke productietekorten. En die hogere prijzen kunnen ook nog worden doorberekend aan klanten.

Een sterke stijging van het prijspeil kan het herstel van de economie in de weg zitten, vandaar dat de centrale bankiers hier scherp op letten. Economen van ING schatten in dat de Bank of England begin 2023 de rente wat gaat opschroeven, mogelijk iets eerder.

De inflatie in de Verenigde Staten steeg in juni al naar 4 procent. De geldontwaarding steeg daarmee in het snelste tempo sinds 2008. Maar de Amerikaanse centrale bankenkoepel Federal Reserve (Fed) verwacht dat dit van tijdelijke aard is. Aan het einde van dit jaar ligt de inflatie weer op een gemiddelde van de gewenste 2 procent, voorspelde de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen deze week. Ook Yellen zei dat de inflatiegolf het gevolg is van knelpunten in de economie, zoals verstoringen in de leveringsketen en schaarste aan grondstoffen.

Lees ook:

Inflatie ligt op de loer, maar niet van het fijne soort

Economen verwachten oplopende inflatie dit jaar, zeker als straks de economie weer helemaal van het slot is. Maar is het ook gezonde inflatie?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden