Investering

Beruchte Braziliaanse investeerder koopt maker van Luxaflex

Jorge Paulo Lemann, mede-oprichter en bestuurslid van 3G Capital, een wereldwijde investeringsmaatschappij. Beeld REUTERS
Jorge Paulo Lemann, mede-oprichter en bestuurslid van 3G Capital, een wereldwijde investeringsmaatschappij.Beeld REUTERS

Hunter Douglas, de Nederlandse fabrikant van Luxaflex, krijgt een Braziliaanse grootaandeelhouder: 3G Capital dat in 2017 Unilever probeerde te kopen.

Koos Schwartz

Een opvallende overname aan het einde van het jaar: Hunter Douglas, een groot, niet al te bekend Nederlands bedrijf dat in Luxaflex wel een heel bekend merk heeft, komt grotendeels in handen van de Braziliaanse investeerder 3G Capital. 3G Capital is al mede-eigenaar van het Amerikaanse levensmiddelenconcern KraftHeinz, van ‘s werelds grootste bierbrouwer AB Inbev en van Restaurant Brands International, waar onder meer hamburgerketen Burger King onder valt. In 2017 probeerde 3G met de Amerikaanse multimiljardair Warren Buffett Unilever te kopen. Dat mislukte.

Met de overname komt er een eind aan de dominante positie van de familie Sonnenberg in het bedrijf. Hunter Douglas werd in 1919 opgericht door Henry Sonnenberg. Zijn zoon Ralph volgde hem op en bezit het overgrote deel van de aandelen. Onder zijn leiding groeide Hunter Douglas uit tot een groot bedrijf: het claimt de grootste producent van raambekleding en raamdecoratie ter wereld te zijn. Luxaflex is het bekendste product, dat ook onder andere merknamen wordt verkocht. Het bedrijf maakt ook verlaagde plafonds.

Hunter Douglas heeft ruim 23.000 werknemers, 47 fabrieken en 89 plekken waar producten worden geassembleerd. De omzet kwam vorig jaar uit op 3,1 miljard euro. De familie Sonnenberg houdt na de verkoop een belang van 25 procent in Hunter Douglas, de overige 75 procent komt in handen van 3G Capital dat waarschijnlijk rond de 4,7 miljard euro voor dat meerderheidsbelang betaalt.

Te mager aanbod

Eerder dit jaar probeerde Ralph Sonnenberg zijn andere aandeelhouders nog uit te kopen. Hij bood toen eerst 64 euro per aandeel en later 82 procent. Een deel van die aandeelhouders, waaronder het Nederlandse investeringsfonds Add Value, vond dat bod veel te mager en weigerde de aandelen aan Sonnenberg over te doen. Volgens Add Value was 175 euro per aandeel een eerlijke prijs. Opvallend genoeg is dat precies de prijs die 3G Capital nu per aandeel betaalt. Donderdag sloot het aandeel nog op 101,40 euro. Het bod van 3G Capital ligt 73 procent hoger dan die koers.

Wat 3G Capital met Hunter Douglas gaat doen, is nog ongewis. De investeerder meldt dat hij Hunter Douglas snel wil laten groeien. Joao Castro Neves, mede-eigenaar van 3G wordt de nieuwe topman en zal worden bijgestaan door David Sonnenberg, de zoon van Ralph, die nu in de directie zit. Castro Neves leidde de Amerikaanse tak van AB Inbev een paar jaar en is commissaris bij KraftHeinz en Brands International.

Rigoureus

3G Capital pleegt doorgaans vrij rigoureus te werk te gaan. Het koopt bedrijven met veel geleend geld. Vervolgens koopt het concurrenten van die bedrijven op om ze daarna met elkaar te laten fuseren, zoals met Kraft en Heinz gebeurde. Daarna gaat het mes erin. Na de fusie tussen Kraft en Heinz sloot 3G zeven fabrieken en konden 2600 mensen op zoek naar een andere baan. Ook vrijwel de hele concerntop kon vertrekken.

Door alle bezuinigingen spoot de winst van KraftHeinz omhoog en de koers van het aandeel ook. Maar in 2018 keerde het sentiment. 3G bleek zeer goed te kunnen bezuinigen, maar innovaties bleven uit. Omzetstijgingen ook. Daardoor verloren beleggers het vertrouwen in KraftHeinz en belandde de koers van het aandeel in een glijvlucht. Inmiddels is de koers wat opgeveerd, maar het concern is nog altijd ruim de helft minder waard dan in 2018.

Lees ook:

Kraft Heinz: van beleggerslieveling tot beurskneus

Kraft Heinz werd jaren geprezen om de succesvolle wijze van bezuinigen. Nu is hetzelfde concern verliesgevend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden