null

Huurprijzen

Beleggers spreken af om de huren in Utrecht beperkt te laten stijgen

Beeld

De huurprijzen in een groot deel van de vrije sector in Utrecht zullen de komende jaren nauwelijks stijgen.

Gidi Pols

Utrechtse huurders van een vrijesectorwoning kunnen opgelucht ademhalen. Institutionele vastgoedbeleggers gaan de komende vier jaar de huurverhogingen beperken. Dat hebben de gemeente Utrecht en de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) afgesproken.

De verhuurders verhogen de huur vanaf 2020 jaarlijks met maximaal 1 procent plus inflatie. De afspraken gelden voor de 6300 woningen die de beleggers samen bezitten in de stad. Dat is ongeveer een kwart van ­alle woningen in de Utrechtse vrije sector.

De begrenzing op de huurverhogingen komt voor veel huurders als geroepen. Doordat de vraag naar huurwoningen in het middensegment in Utrecht zoveel groter is dan het aanbod, steeg de huurprijs afgelopen jaren fors. Per vierkante meter betaalt een huurder nu gemiddeld 18 euro, blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport van huurwebsite Pararius. Voor een woning van 70 vierkante meter betekent dat een maandelijkse huur van 1260 euro.

Prijzen stegen sneller dan in Amsterdam en Den Haag

Een jaar eerder kostte een vergelijkbaar huis nog 1160 euro per maand. Dat is een stijging van 8,6 procent. Bovendien stegen de prijzen in Utrecht afgelopen jaar veel sneller dan in andere grote steden als Amsterdam en Den Haag. In Rotterdam daalde de huurprijs zelfs iets ten opzichte van een jaar eerder.

“Wij zijn blij dat we dit met IVBN zijn overeengekomen”, zegt wethouder Wonen Kees Diepeveen (GroenLinks). “Het sluit aan bij eerdere stappen die we hebben gezet om de huurstijging te matigen en de doorstroom te verbeteren.”

In september sprak de gemeente al met tien grote institutionele beleggers af om in de komende vijf jaar overeenkomsten te sluiten voor de bouw van 4500 huurwoningen in het middensegment. Dat moet de druk iets van de ketel halen op de oververhitte Utrechtse huurmarkt.

De nieuwe afspraak is een volgende stap

De nieuwe afspraak over de huren is daarin een volgende stap. De huurbeperking geldt voor mensen die in hetzelfde huis blijven wonen, maar ook voor nieuwe huurders. Alleen als een belegger met instemming van de huurder investeert in het huis door er bijvoorbeeld een nieuwe keuken in te zetten of zonnepanelen op het dak te plaatsen, mag de huurprijs met meer dan 1 procent stijgen.

De gemeente is naar eigen zeggen de eerste stad die dergelijke afspraken maakt. Via het ministerie van binnenlandse zaken probeert Utrecht de huurbegrenzing nu ook wettelijk vastgelegd te krijgen. Als dat lukt, geldt de maximale verhoging voor de hele vrijehuursector. Dus ook voor kleinere beleggers en institutionele beleggers die nu niet meedoen.

Lees ook:

De politiek doet te weinig aan exorbitante huurprijzen in Randstad

Politiek Den Haag moet zich meer inzetten om de het middensegment op de huurmarkt uit te breiden, zeggen de voorzitters van VGM Nederland en makelaarsvereniging NVM.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden