Beurzen

Beleggers lijken zich niet goed raad te weten met het nieuwe coronavirus

Een hotelgast in Innsbruck (Oostenrijk) met een mondkapje. Beeld EPA

Na aanvankelijke koersdalingen bleven vette minnen op de beurzen uit.

Voor de derde achtereenvolgende dag waren de westerse aandelenbeurzen in de ban van het nieuwe coronavirus. Maar van forse koersdalingen, zoals maandag, was geen sprake. In China, het land waar het virus opdook en verreweg de meeste slachtoffers eiste, stijgen de aandelenkoersen al weer.

Het ging er woensdag in de ochtenduren weer tamelijk ruw aan toe. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter voor de gang van zaken op de Amsterdamse beurs, stond rond 10.15 uur, na vijf kwartier handel, 2 procent onder de slotstand van dinsdag. Na maandag, toen de index met 3,9 procent daalde (de grootste daling op een dag sinds de verrassende uitkomst van het referendum over de brexit op 23 juni 2016) en dinsdag (1,78 procent verlies) leek een derde dag met vette minnen aanstaande.

Zo ging het niet. De koersen kropen omhoog, niet alleen in Nederland. In de loop van de dag stonden de belangrijkste indexen van Duitsland, Frankrijk en Italië, het land met de meeste besmettingen in Europa, zelfs wat hoger dan dinsdag. Uiteindelijk sloten de meeste Europese indices inderdaad hoger. Dat gold voor de AEX-index net niet: een minnetje van 0,16 procent.

Het Nederlands bedrijfsleven begint het coronavirus te voelen

Het Nederlandse bedrijfsleven begint de gevolgen van het nieuwe corona­virus te voelen. Het aantal bedrijven dat een beroep wil doen op de zogeheten deeltijd-WW is de afgelopen dagen toegenomen. Hadden er dinsdag nog maar 36 bedrijven een aanvraag gedaan bij het ministerie van sociale zaken, inmiddels zijn dat er honderd.

Het nieuwe coronavirus is door het kabinet aangeduid als een buitengewone omstandigheid, waardoor het mogelijk is voor bedrijven om hun personeel minder te laten werken. Voor de niet-gewerkte uren kan dan een WW-uitkering worden aangevraagd bij uitkeringsinstantie UWV.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft besloten om de missie van Nederlandse waterexperts naar Thailand en Maleisië uit te stellen vanwege het virus, vertelt een woordvoerder. “Maar de handelsmissie naar Indonesië gaat nog wel door. Het wordt per geval bekeken.”

Het aantal vragen dat de Rijksdienst over het virus krijgt, valt erg mee. “Ondernemers kloppen in eerste instantie meestal aan bij de betreffende ambassades en consulaten”, zegt een woordvoerder. “Wat ook meespeelt: Italië is nog maar net een probleem en China is ver weg. Bovendien hebben de meeste ondernemers die zaken doen met China rekening gehouden met het Chinese Nieuwjaar en dus wat grotere voorraden aangelegd.”

Coolblue verhoogt prijzen

Toch ontstaan er hier en daar problemen in de logistiek. Zo werd dinsdag bekend dat webwinkel Coolblue zijn prijzen verhoogt en zijn reclames gestaakt omdat de aanvoer van artikelen uit China stokt. Winkelketens als Blokker, Action en Hema hebben vooralsnog geen problemen de schappen te vullen, al voorziet Blokker wel vlak voor de zomer problemen voor de levering van bepaalde producten.

Ondertussen lijkt het erop dat het logistiek met China weer iets beter gaat, nadat er aanvankelijk een grote daling was in het aantal schepen en vrachtvliegtuigen dat Nederland aandeed. De terminals en loodsen in China zijn echter nog steeds verstopt en ook is er daar nog onvoldoende personeel.

Verladersvereniging Evofenedex verwacht dat ondernemers die hun keten van toeleveranciers niet goed kennen nog voor onaangename verrassingen komen te staan als daar een Chinese schakel in blijkt te zitten. 

KLM gaat vanwege het Covid-19-virus bezuinigen

Illustratief voor de gang van zaken was het koersverloop van luchtvaartmaatschappij AirFrance-KLM. Na de heftige koersdalingen van maandag (8,7 procent) en dinsdag (3,2 procent) dook het aandeel woensdag in het rood, om daarna op te veren. De aankondiging dat KLM vanwege het Covid-19-virus gaat bezuinigen, speelde daar een rol bij. Eerder op de dag kondigde KLM’s branchegenoot Lufthansa soortgelijke maatregelen aan.

Als het virus zich verder verspreidt, kan de invloed op de omzet van KLM ‘zeer significant’ zijn, schreef financieel directeur Erik Swelheim in een bericht aan zijn managers. Ook de Franse zuivel- en toetjesproducent Danone en het Britse drankenconcern Diageo (Johnnie Walker, Smirnoff, Baileys) hoorden woensdag bij de bedrijven die waarschuwden dat hun afzet, vooral in China, te lijden heeft van het virus.

Gevolgen heeft het virus ook voor de olie- en gasprijzen. Die zijn veel lager dan in het begin van het jaar. Een vat Brent-olie kostte woensdag rond de 54 dollar, tegen ruim 67 dollar eind december. Ook gas is flink goedkoper geworden. Mede daardoor is het aandeel Shell dit kalenderjaar met ruim 18 procent in waarde gedaald. Van alle 25 AEX-fondsen is Shell daarmee de grootste daler.

Zijn de koersdalingen als gevolg van het virus nu voorbij? In China wel. Op 3 februari, de eerste dag na het Chinese Nieuwjaar, ging het hard. De Shanghai Composite, zeg maar de Chinese AEX-index, daalde met ruim acht procent. Bij die daling is het gebleven. De index staat nu al weer bijna net zo hoog als die voor het Chinese Nieuwjaar stond. Datzelfde geldt voor een andere beursgraadmeter, de CSI-300-index.

“China lijkt de situatie rond het virus onder controle te hebben”, zegt Arjen van Dijkhuizen, senior economist bij ABN Amro. “De economie kan dan snel herstellen. En de staat gaat extra financiële steun verlenen. Op zulke berichten reageren beurzen meestal positief.”

Lees ook:

Het beursfeest gaat maar door en door

De AEX-index is dinsdag, voor het eerst in achttien jaar, even door de grens van 600 punten gebroken. En dat terwijl eind vorig jaar het beurshumeur weinig opgewekt was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden