Verhuurplatform

Belastingdienst jaagt op huurinkomsten Airbnb

Binnen een paar jaar is de verhuur van woningen via platforms als Airbnb geëxplodeerd, maar de inkomsten worden nauwelijks opgegeven bij de Belastingdienst. Beeld ANP
Binnen een paar jaar is de verhuur van woningen via platforms als Airbnb geëxplodeerd, maar de inkomsten worden nauwelijks opgegeven bij de Belastingdienst.Beeld ANP

Driekwart van de mensen die hun eigen woning tijdelijk verhuren via platforms als Airbnb geeft die inkomsten niet op bij de Belastingdienst. Die gaat nu scherper controleren, wat tientallen miljoenen per jaar kan opleveren.

Jan Kleinnijenhuis

De Belastingdienst gaat scherper controleren of mensen die hun huis tijdelijk verhuren via platforms als Airbnb die inkomsten wel aangeven bij de fiscus. Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt namelijk dat driekwart van de mensen die hun eigen woning (tijdelijk) verhuurt een onjuiste of onvolledige aangifte doet. Dat schrijft de Belastingdienst in een groter rapport over de belastingheffing in de deel- en kluseconomie.

Iemand die zijn eigen woning tijdelijk verhuurt moet zeventig procent van de verdiensten hiervan opgeven bij de Belastingdienst. Hierover moet, net als over het salaris, inkomstenbelasting worden betaald. Vorig jaar wist Trouw al te melden dat naar schatting driekwart van de verhurende huiseigenaren die inkomsten niet aangeeft bij de Belastingdienst. De fiscus wilde die bevindingen destijds niet bevestigen, maar heeft kennelijk alsnog vervolgonderzoek gedaan naar dit fenomeen.

Tientallen miljoenen

De Belastingdienst loopt naar schatting jaarlijks tientallen miljoenen euro’s mis doordat inkomsten uit verhuur niet worden aangegeven. In 2016 kreeg de Belastingdienst 8000 aangiftes binnen met inkomsten uit tijdelijke verhuur van de eigen woning, wat in totaal zo’n 10 miljoen euro opleverde. Maar in 2018 was het aantal verhuurders via Airbnb al gestegen tot zo’n 55.000, die gemiddeld 3400 euro aan inkomsten uit verhuur wisten te verdienen. Alleen al de belasting op die inkomsten loopt in de tientallen miljoenen euro’s per jaar.

Daar komt bij dat zeker Airbnb nog altijd snel in populariteit groeit. In 2017 bedroeg het aantal verhuurde locaties nog maar 31.000. En het gros van de verhuurlocaties ligt in grote steden, waar de opbrengsten per verhuurde locatie veel hoger liggen dan elders in het land.

Airbnb stelt zelf dat de gemiddelde verhuurder in Amsterdam bijvoorbeeld 4300 euro per jaar zou verdienen. Onderzoekers van de Hotelschool The Hague stelden vorig jaar in Trouw echter dat de gemiddelde Airbnb’er in Amsterdam 7500 euro verdient. De Universiteit Utrecht rekent in Utrecht op een jaarlijkse opbrengst van 6350 euro. Beide onderwijsinstellingen baseren zich op eigen dataonderzoek.

‘Meer aandacht aan het toezicht’

Airbnb is bovendien niet het enige platform waar verhuurders en huurders elkaar vinden. Ook via bedrijven als Booking.com en HomeAway stijgt de verhuur van woningen nog altijd. De gemeente Amsterdam becijferde dat aantal vorig jaar nog op zo’n 4000 in 2017. Het onderzoek van de Belastingdienst over het niet aangeven van inkomsten uit verhuur richt zich op verhuur uit alle platformen.

De Belastingdienst schrijft dat het onderzoek aanleiding is om ‘meer aandacht te besteden aan het toezicht’. Ook wil de dienst onderzoeken of het ‘wenselijk’ is om wet- en regelgeving voor belasting op tijdelijk verhuur te vereenvoudigen.

Dat laatste kan op verschillende manieren. Zo zouden bedrijven als Airbnb verplicht kunnen worden om gegevens over inkomsten uit tijdelijke verhuur direct door te geven aan de Belastingdienst. De bedrijven voelen daar wel voor, hebben zij laten weten, alhoewel deze optie ook de nodige problemen met zich meebrengt. Het liefst zien de bedrijven dat er één standaard van gegevensaanlevering zou zijn voor zo veel mogelijk landen – bijvoorbeeld de hele Europese Unie – om versnippering en administratieve lasten zo veel mogelijk te beperken.

Inhoudingsplicht

Een andere optie is de bedrijven zelf verantwoordelijk te maken voor het inhouden van de verschuldigde belasting van de verhuurders, en die te laten doorgeven aan de Belastingdienst. Dat lijkt op de manier waarop werkgevers nu bijvoorbeeld al de loonbelasting inhouden. Bedrijven staan niet te trappelen voor deze vorm – het lijkt ze veel rompslomp, en ze wijzen erop dat het doen van een juiste aangifte de verantwoordelijkheid is van de belastingplichtige. Dat is de verhuurder in dit geval, niet het bedrijf.

Ook de Belastingdienst zelf heeft een voorkeur voor de eerste optie, het aanleveren van de gegevens. Daarnaast zou de fiscus beter en meer kunnen voorlichten, om ervoor te zorgen dat voor mensen duidelijker wordt dat zij verplicht zijn de inkomsten uit verhuur toch aan te geven.

Lees ook:

Huiseigenaren verhuren het liefst zwart aan toeristen

Toeristische verhuur van de eigen woning nam de afgelopen jaren veel sneller toe dan het aantal woningeigenaren dat deze inkomsten aangeeft bij de Belastingdienst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden