Werknemers

Begin 2022 hoogste ziekteverzuim ooit gemeten

Het ziekteverzuim in de naschoolse opvang en op het kinderdagverblijf steeg begin dit jaar tot recordhoogtes. Beeld Robin Utrecht, ANP
Het ziekteverzuim in de naschoolse opvang en op het kinderdagverblijf steeg begin dit jaar tot recordhoogtes.Beeld Robin Utrecht, ANP

Het ziekteverzuim onder werknemers is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent, het hoogste percentage dat het CBS ooit heeft gemeten. In de eerste maanden van 2021 was het verzuim nog 4,8 procent.

Ingrid Weel

In de kinderopvang was het ziekteverzuim in het eerste kwartaal dit jaar precies 10 procent. Niet eerder werd in een bedrijfstak of branche een verzuim van 10 procent of meer gemeten. Vergeleken met een jaar eerder was het verschil ook het grootst in de kinderopvang, in 2021 lag het nog op 6,9 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook bij huisartsen en de gezondheidscentra steeg het hard, van 5,4 naar 9,7 procent. In de gezondheids- en welzijnszorg komen doorgaans veel zieke werknemers voor. Het verzuimpercentage lag daar in het eerste kwartaal van 2022 op 8,9 procent. Dat wil zeggen dat van de duizend te werken dagen 89 werden verzuimd wegens ziekte. Een jaar eerder was dit in het eerste kwartaal 6,8 procent.

Het is gissen naar de rol van corona

Binnen de zorg lag vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg het verzuim bovengemiddeld hoog. Hoe groot de rol van corona is, is nog gissen. In 2021 gaf ruim 8 procent van de werknemers aan bij het meest recente verzuim klachten te hebben gehad die werden veroorzaakt door het coronavirus. Maar over 2022 is dat nog onbekend.

In 2021 werd griep of verkoudheid het vaakst genoemd als de oorzaak voor het laatste verzuimgeval. Het ging om 30 procent van de werknemers. Daarna werden psychische klachten, overspannenheid en burn-out het meest genoemd.

Lange tijd was de horeca de bedrijfstak met het laagste ziekteverzuim, maar met 6 procent is het verzuim er inmiddels hoger dan in de meeste andere bedrijfstakken. In de financiële dienstverlening lag het ziekteverzuim het laagst met 3,4 procent.

Lees ook:

Werknemer met long covid is vaak de wanhoop nabij

Long covid is nog een onbekende ziekte en dat zorgt voor problemen bij de re-integratie van werknemers. ‘Ik kon niet meer zelfstandig lopen, mijn bestek vasthouden, en nauwelijks nog praten.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden