Coronasteun

Bedrijven kregen 6,2 miljard euro steun voor vaste lasten

Jongeren in club Bitterzoet in Amsterdam tijdens coronaversoepelingen deze zomer.  De meeste nachtclubs zijn echter nog steeds gesloten. Beeld Joris van Gennip
Jongeren in club Bitterzoet in Amsterdam tijdens coronaversoepelingen deze zomer. De meeste nachtclubs zijn echter nog steeds gesloten.Beeld Joris van Gennip

De Nederlandse overheid heeft sinds het begin van de coronacrisis in totaal 6,2 miljard euro uitgekeerd aan bedrijven als tegemoetkoming voor hun vaste lasten.

Redactie Trouw

Nog ruim 35.000 bedrijven hebben in het derde kwartaal – de laatste periode waarin ondernemers steun mochten aanvragen om hun vaste lasten te kunnen betalen – gebruikgemaakt van tegemoetkoming voor hun vaste lasten (TVL) voor een bedrag van 356 miljoen euro. Dat was wel al veel minder dan in de periode ervoor; bijna een halvering vergeleken met het tweede kwartaal dit jaar. In het derde kwartaal konden bedrijven deze subsidie aanvragen als ze tenminste 30 procent omzetverlies hadden door de coronacrisis.

Het bedrag van 6,2 miljard euro zal de komende tijd nog wat verder oplopen. Dat komt doordat er nog openstaande aanvragen moeten worden afgehandeld. Van het totaalbedrag aan TVL-steun die tot nu toe is toegekend, ging 1,8 miljard euro naar de horeca, 1 miljard euro naar de groot- en detailhandel en 750 miljoen euro naar cultuur, sport en recreatie. Het kabinet besloot in augustus dat de algemene steunregelingen voor het bedrijfsleven per 1 oktober zouden stoppen.

“Heel veel ondernemers kijken terug op een ontzettend zware en onzekere tijd. De verplichte sluiting, lockdown, anderhalve meter afstand en avondklok hebben ons bedrijfsleven hard geraakt”, blikt demissionair minister Stef Blok van economische zaken terug. “Inmiddels herstelt de economie zich en nog niet alle, maar wel veel bedrijven zijn back in business. Dat is vooral dankzij de veerkracht van de ondernemer. Maar ook de TVL, als een van de pijlers uit het steunpakket, heeft daar een belangrijke rol in gespeeld.”

Hoewel de TVL-regeling is gestopt, wordt voor clubs en discotheken een uitzondering gemaakt. De gedwongen nachtsluiting maakt het voor deze ondernemingen onmogelijk hun normale omzet te halen. Horeca-eigenaren die in het vierde kwartaal minimaal 50 procent omzetverlies hebben, kunnen daarom een zogenoemde VLN-subsidie aanvragen, wat staat voor Vaste Lasten voor onder andere Nachtsluiting.

Lees ook:

Bedrijven moeten nu door zonder coronasteun. Lukt dat?

Voor de meeste sectoren is het vanaf 1 oktober gedaan met de noodsteun van de overheid. Maar niet iedereen kan zonder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden