Miljoenennota

Bedrijfsleven vindt kabinetsplannen onvoldoende voor grote problemen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De eerste stappen die het demissionaire kabinet zet om klimaat- en woonproblemen aan te pakken zijn positief, maar wel onvoldoende. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de Miljoenennota. “We kunnen ons, gelet op de grote vraagstukken, niet permitteren dat het meeste beleid vrijwel stil staat”, aldus VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. “Bovendien gebeurt aan het meest urgente grote vraagstuk, stikstof, nog niets”, aldus Thijssen.

Dat is ook een doorn in het oog van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. FME-voorzitter Theo Henrar: “Ik vind het een schande dat de politiek weigert naar technologische oplossingen voor het stikstofprobleem te kijken. Wanneer 1 euro belastinggeld wordt geïnvesteerd in innovatieve stalsystemen, levert dit 7,5 keer meer reductie op dan wanneer deze euro wordt gebruikt voor het opkopen en saneren van melkveehouderijen.”

MKB-Nederland, dat spreekt namens de middelgrote en kleine Nederlandse bedrijven, zegt dat nieuw kabinetsbeleid gericht moet zijn op de krapte op de arbeidsmarkt. “Zo moet het aantrekkelijker worden om te gaan werken én om meer te werken”, aldus voorzitter Jacco Vonhof. Ook is een nieuw kabinet gewenst omdat ondernemers moeten gaan investeren in bijvoorbeeld duurzaamheid. “Ondernemers voelen de urgentie, maar er is een kabinet nodig dat knopen doorhakt, zodat ze weten welke kant het op gaat.”

Vakbond FNV is ‘onaangenaam verrast’ dat er in de Troonrede eigenlijk geen aandacht was voor de arbeidsmarkt en koopkrachtherstel. “Er klonk een bedankje voor al die mensen in cruciale beroepen, maar geen keihard noodzakelijke verbetering van hun arbeidsvoorwaarden en verlaging van de onhoudbare werkdruk”, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga in een reactie.

Hij wijst erop dat er naast grote problemen op het gebied van klimaat en wonen meer urgente problemen zijn. “Zeker in de zorg wordt het personeelstekort nu nijpend: afdelingen worden gesloten en de wachttijden lopen flink op.” Elzinga roept de Tweede Kamer op ervoor te zorgen dat het arbeidsmarktdossier toch opgepakt wordt. “Het kabinet mag dan demissionair zijn, de Tweede Kamer is dat niet.”

Ook vakbond CNV vraagt de Tweede Kamer dringend om urgente zaken te agenderen bij de begrotingsbehandeling. CNV-voorzitter Piet Fortuin: “Zorg voor een hoger minimumloon, snellere indexatie pensioenen, investeringen in de publieke sector. Maak een begin met het oplossen van de wooncrisis, zodat ook de timmerman en zorgmedewerker in de Randstad kunnen blijven wonen.”

Ook de knelpunten op de arbeidsmarkt moet het kabinet snel aanpakken, vindt het CNV. “Dit huidige kabinet laat schijnzelfstandigheid al jaren op z’n beloop. Ook moet het kabinet de uitzendsector snel reguleren. Het zou een zegen voor het land zijn als de politieke partijen over hun schaduw heenstappen en werkend Nederland geven wat het verdient: een eerlijke arbeidsmarkt.”

Lees ook:
Kamer moet assertiever worden en meer invloed krijgen op de begroting

Een nieuw kabinet moet weer terug naar een ‘regulier’ begrotingsproces, schrijft demissionair minister Hoekstra in de Miljoenennota. Maar wat is regulier, nadat het kabinet zich jarenlang niet aan de eigen spelregels hield?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden