Onkruidbestrijdingsmiddel

Bayer komt in VS met alternatief voor glyfosaat

Roundup, de omstreden onkruidverdelger van Bayer. Beeld Reuters
Roundup, de omstreden onkruidverdelger van Bayer.Beeld Reuters

De glyfosaat-kwestie blijft Bayer achtervolgen. Het bedrijf zet meer geld apart voor de afhandeling van mogelijke schadeclaims in de VS. Eerder reserveerde Bayer daar al ruim tien miljard voor.

Het Duitse concern Bayer zal vanaf 2023 in de Verenigde Staten geen onkruidbestrijdingsmiddelen met het bestanddeel glyfosaat meer verkopen aan particulieren. Producten die aan professionele gebruikers worden verkocht, zullen het omstreden bestanddeel nog wel bevatten. Glyfosaat wordt onder meer in de landbouw gebruikt en bij het onderhoud van tuinen, parken en wegen.

Bayer heeft de stap naar eigen zeggen genomen om nieuwe rechtszaken in de Verenigde Staten te voorkomen. Het Duitse concern houdt vol dat niet bewezen is dat gebruik van het middel kan leiden tot een vorm van lymfeklierkanker. Volgens het bedrijf is dat al uit vele studies gebleken. Die conclusie wordt door anderen niet gedeeld. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) oordeelde in 2015 dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ voor mensen is. Bayer kondigde twee jaar geleden al aan dat het op zoek ging naar alternatieven voor glyfosaat. Die alternatieven moeten nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse overheid.

Schadeclaims

Glyfosaat is het belangrijkste bestanddeel van de onkruidverdelger Roundup, dat door het Amerikaanse bedrijf Monsanto op de markt is gebracht en een groot verkoopsucces werd. Monsanto werd in 2018 voor 62 miljard dollar overgenomen door Bayer. Glyfosaat was toen al omstreden. Er liepen rechtszaken, aangespannen door Amerikanen die stelden dat zij ziek waren geworden door het gebruik van de onkruidverdelger. Inmiddels is het aantal schadeclaims opgelopen tot 125.000. De eerste rechtszaken verloor Bayer en het bedrijf werd veroordeeld tot enorme schadevergoedingen die later overigens lager zouden uitvallen.

Vorig jaar juni trof Bayer een schikking met een groot deel van de indieners van schadeclaims. Het bedrijf maakte daar ruim tien miljard dollar voor vrij. Twee miljard stelde Bayer beschikbaar voor eventuele toekomstige gevallen. Daarmee leek het gros van de claims afgehandeld. Maar een andere rechter zette een streep door delen van die afspraken. Daarbij kwam nog dat Bayer dit jaar in twee rechtszaken nederlagen leed en werd veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen van 20 miljoen en 25 miljoen dollar aan twee van de eerste Roundup-gebruikers die rechtszaken waren begonnen. De twee vielen niet onder de schikking.

Miljarden apart gezet

Omdat een van de twee rechtszaken belangrijke consequenties kan hebben voor andere gevallen, besloot Bayer deze week nog eens 4,5 miljard dollar apart te zetten voor de afhandeling van claims. Het concern zegt er vertrouwen in te hebben dat het dat bedrag niet hoeft aan te spreken. Het Hooggerechtshof moet zich nog uitspreken over de zaak. Die uitspraak wordt volgend jaar verwacht.

In Nederland is het gebruik van glyfosaat in de landbouw toegestaan. Particulieren mogen onkruidverdelgers met glyfosaat gebruiken in hun tuin. Hoveniers mogen het niet toepassen.

Lees ook:

Aantal claims tegen producent omstreden onkruidverdelger Roundup fors gestegen

Het aantal mensen dat het Duitse chemieconcern Bayer aanklaagt vanwege de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup is explosief toegenomen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden