Sportscholen

Basic-Fit zet ondanks zware crisis in op groei: ‘We zijn een gezond bedrijf’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Sporters mogen al maanden niet fitnessen. En dat merkt sportscholenuitbater Basic-Fit na jarenlange populariteit flink in de cijfers.

Begin mei, de 11de om precies te zijn. Dat is het vooruitzicht voor de opening van de sportscholen. En dit perspectief kan de grootste fitnessaanbieder van Europa, Basic-Fit, goed gebruiken. Uit cijfers die het bedrijf donderdag publiceerde, blijkt dat de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar enorm daalde tot 10,7 miljoen euro, tegenover 137,5 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2020.

Sinds halverwege december zijn alle sportscholen in Nederland dicht. De fitnessclubs in België en Frankrijk sloten al twee maanden daarvoor. Alleen in Spanje en Luxemburg konden de deuren het grootste deel van het kwartaal openblijven. In totaal bleef 94 procent van de 905 sportscholen dicht.

De sluiting van de sportscholen duurt langer dan verwacht en dan nodig is, vindt directeur René Moos. “Iedereen weet dat fit en actief zijn helpt bij het versterken van het immuunsysteem”, schrijft hij in een verklaring.

Online trainingen

Hoewel de onderneming de abonnementskosten voor leden heeft stopgezet, liep het aantal abonnees de afgelopen maanden met 10 procent fors terug. Basic-Fit heeft er momenteel 1,8 miljoen in vijf landen. Abonnees die voor het hele jaar hadden betaald, worden gecompenseerd nu zij niet naar de sportschool mogen komen.

Als alternatief kunnen leden gratis gebruikmaken van online lessen en trainingsschema’s via de app. Volgens woordvoerder Richard Piekaar is erover nagedacht om de online trainingen tegen betaling aan te bieden. “Maar we hebben ervoor gekozen om dat niet te doen”, zegt hij. “We willen dat zoveel mogelijk mensen de app gebruiken.”

Om de kosten tijdens de sluiting te drukken, is het bedrijf in onderhandeling over een verlaging van de huurprijs van de sportscholen. Meer dan de helft van de verhuurders is daar al mee akkoord.

1500 vierkante meter

Daarnaast wordt de sportschool via steunmaatregelen van de overheid gecompenseerd voor personeelskosten. Geen enkele werknemer is ontslagen. “We zijn een gezonde onderneming”, zegt Piekaar. “Na de coronapandemie willen we zo snel mogelijk groeien.” Zodra de sportscholen open mogen, is het bedrijf van plan 45 nieuwe vestigingen te openen.

Alle clubs zullen op het moment dat ze van de regering open mogen met een reserveringssysteem werken. Dat systeem is opgezet toen de sportscholen na de eerste coronagolf tijdelijk open waren. Leden kunnen maximaal zeven dagen van tevoren een tijdvak reserveren voor dertig tot negentig minuten.

“Sommige mensen vonden het jammer dat ze niet zomaar konden binnenlopen”, zegt Piekaar. “Maar het was zo wel allemaal veilig.” Er mogen ongeveer zestig mensen tegelijkertijd naar binnen bij een locatie. “Onze sportscholen hebben een gemiddelde oppervlakte van 1500 vierkante meter. Dan lijkt het dan net alsof je daar alleen bent.”

Lees ook:

Zeven keer zo veel videolessen als voorheen, maar meer kan Basic-Fit nu niet doen

Basic-Fit boerde heel goed dit jaar, tot de coronapandemie intrad. Nu probeert de fitnessketen met videodiensten en veel krediet overeind te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden