NieuwsEconomie

Bam stevent af op rode cijfers, maar legt zich niet neer bij de risico’s van het vak

Bouwbedrijf Bam is betrokken bij de aanleg van delen van de Crossrail, de ondergrondse spoorlijn in Londen.  Beeld Getty Images
Bouwbedrijf Bam is betrokken bij de aanleg van delen van de Crossrail, de ondergrondse spoorlijn in Londen.Beeld Getty Images

Te duur uitgevallen projecten in Duitsland nopen bouwbedrijf Bam tot een winstwaarschuwing. Al hoopt het de overschrijdingen deels te verhalen.

Joost van Velzen

Bouwbedrijf Bam (sinds 1869) bestaat dit jaar 150 jaar. Maar de polonaise zal op het hoofdkantoor in Bunnik nu even niet worden gelopen. De internationaal opererende bouwer kampt met tegenslagen en stelt daarom de verwachting voor het eerste half jaar van 2019 naar beneden bij. In augustus, als de resultaten van het bedrijf bekend worden gemaakt, zullen de cijfers rood zijn. Dat maakte Bam maandag bekend.

“Enkele bouwprojecten in Duitsland pakken samen 90 miljoen euro duurder uit dan was voorzien”, zegt Arno Pronk, woordvoerder van Bam. “Die kosten moeten wij nu boeken. Een deel ervan is volgens ons verhaalbaar, maar omdat over compensatie nog met opdrachtgevers wordt onderhandeld, kunnen we dat nog niet meenemen in de cijfers.” Het gaat om bouwprojecten die in 2013 en 2014 zijn gestart. Welke dat precies zijn wil Pronk niet zeggen. “Wij willen dat in alle rust kunnen afwikkelen. Maar het zijn projecten in de utiliteitsbouw.” Dat zijn bijvoorbeeld grote kantoren, fabrieken en ziekenhuizen.

Bam heeft vaker te kampen met projecten die duurder uitpakken dan vooraf was ingeschat. Zo kostte een fout in het ontwerp van twee caissons voor de nieuwe zeesluis bij IJmuiden de bouwonderneming liefst 106 miljoen euro. Collega-bouwer VolkerWessels ging voor een vergelijkbaar bedrag het schip in met de zeesluisaanbesteding.

Iets meer op hun schouders

De grote bouwbedrijven worstelen al jaren met de grote risico’s die kleven aan grote bouwprojecten en de gebrekkige middelen die ze hebben om die risico’s te verkleinen.

In februari van dit jaar deden de grote bouwers – onder aanvoering van Bam-baas Rob van Wingerden – nog maar eens een oproep om de risico’s meer te delen. Opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat mogen, vinden de bouwbedrijven, best iets meer op hun schouders nemen. De financiële pijn zit, zeker bij megaprojecten als tunnels, bruggen en snelwegen, vaak in de kosten vooraf. Het plannen van dergelijke projecten vergt miljoenen. Pronk: “Met alle risico’s van dien.”

Daarom wil Bam dat de contracten met opdrachtgevers transparanter worden. “Die moeten ons een goede inschatting van de kosten geven en duidelijkheid verschaffen over een soepele afwikkeling voor het geval dat een opdracht problemen oplevert.”

Pronk erkent dat het vak van bouwondernemer nu eenmaal per definitie risico’s met zich meebrengt. “Maar de verdeling van de risico’s moet anders.”

Niet eens meer inschrijven

Bam doet naar eigen zeggen al veel om de ellende van kostenoverschrijdende bouwprojecten te vermijden. Zo liet het bouwbedrijf in de eerste helft van vorig jaar voor 1 miljard euro aan riskante opdrachten aan zich voorbijgaan. “Bij sommige projecten zijn wij uit de aanbesteding gestapt, maar er zijn ook tal van projecten waar wij ons niet eens meer voor inschrijven.”

Met een jaaromzet van ruim 7 miljard euro in 2018 kan Bam zich dat, na jaren bouwcrisis, permitteren. Bam is betrokken bij duizenden bouwprojecten binnen en buiten Europa. Zo werkt het bedrijf mee aan de aanleg van het miljardenproject Crossrail in Londen, een tunnel aan de Rotterdamsebaan in Den Haag en de bouw van de Zalmhaventoren in Rotterdam, met 215 meter de hoogste woontoren van Nederland.

Bam (oorspronkelijke naam: Bataafsche Aanneming Maatschappij van Bouw- en Betonwerken) verwacht eind dit jaar toch nog een minieme winst te boeken van 1 procent; minder dan de ruim 2 procent waarop was gehoopt. Het winstalarm kwam Bam gisteren direct op een afstraffing te staan op de Amsterdamse beurs. Het aandeel van de bouwer noteerde aan het begin van de handelsdag bijna een kwart lager.

Lees ook:

Bouwbedrijven willen minder risico dragen

De grote bouwers zijn de manier waarop aanbestedingen van grote projecten verlopen zat.

Bouwbedrijf Bam opereert voorzichtiger

Grootste bouwonderneming van Nederland liet voor 1 miljard aan opdrachten aan zich voorbij gaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden