Uitzendbureaus

Baan kwijt, huis kwijt: de Portugese Sara en Daniela zijn niet meer welkom op het vakantiepark

De Portugese vriendinnen Sara Nobre (rechts) en Daniela Passos werken in Nederland.  Beeld
De Portugese vriendinnen Sara Nobre (rechts) en Daniela Passos werken in Nederland.

Hoe het is om als arbeidsmigrant naast werk ook meteen een woning te verliezen, blijkt uit het verhaal van de vriendinnen Sara Nobre (23) en Daniela Passos (23).

Deze zomer worden zij vanuit Portugal geworven om in een Nederlands distributiecentrum te werken. “Ik heb toerisme gestudeerd aan de universiteit van Porto”, zegt Nobre, “maar die sector ligt door corona op zijn gat”. In Portugal is het minimumloon slechts zo’n 635 euro per maand. “Het aanbod om in Nederland voor 10 euro per uur te gaan werken was aantrekkelijk.”

Nobre en Passos horen van tevoren dat ze samen in een appartement zullen delen in het Brabantse Nispen. Maar bij aankomst in Nederland krijgen ze een groot huis op een vakantiepark in Hoeven toegedeeld, dat ze moeten delen met een ander stel. Voor 400 euro huur per persoon per maand slapen Nobre en Passos in één slaapkamer. Het huis in Nispen is ‘slechts een voorbeeld’, reageert het uitzendbureau. Net zoals de belofte van een dagelijkse gratis bus die naar de supermarkt zou gaan. “Wij moesten een half uur lopen naar de supermarkt, en drie kwartier naar een goedkope.”

Het werk in het distributiecentrum is ‘prima’. Problematisch is het busje dat ze naar hun werk brengt. Die komt vaak een uur te vroeg. “Na werktijd moesten de we vaak twee uur wachten, midden in de nacht, op het busje om ons thuis te brengen. Tijd die we niet betaald kregen.”

Luid gebons op de deur

Nobre en Passos besluiten na twee maanden ontslag te nemen. Ze dachten dat ze nog zeven dagen in hun huis mochten blijven, maar dat klopt niet: de brancheorganisaties van uitzendbureaus ABU en NBBU hanteren een vijf dagen-‘richtlijn’. Precies vijf dagen later wordt Nobre ’s ochtends wakker van een ‘luid gebons’ op haar deur. “Twee Poolse mannen van het bureau zeiden dat we vóór drie uur het huis uit moesten zijn. Ze klonken agressief. Ik heb me nog nooit zo verloren gevoeld.”

Ze gaan met een taxi naar een vriendin in Lelystad. Daarna verkassen ze naar een hostel in Amsterdam, op zoek naar nieuw werk. Tegen haar ouders durft Nobre niet te vertellen dat ze op straat is gezet. “Die zouden zich te veel zorgen maken.” Waarom ze niet teruggaan naar Portugal? “We houden van Nederland. Alleen niet van uitzendbureaus.”

De uitzendbureaus die bij de ABU en NBBU zijn aangesloten, gelden nog als 'de betere spelers’ in de markt. De FNV noemt de vijf dagen-richtlijn ‘crimineel’. Het Roemer-team adviseert een opzegtermijn voor woningen van minimaal één maand, om arbeidsmigranten beter te beschermen.

Sinds een paar dagen hebben Nobre en Passos nieuw werk in Schiedam, opnieuw via een uitzendbureau.

Lees ook:

Advies aan kabinet: geef malafide uitzendbureaus een fikse boete

Een apk-keuring voor uitzendbureaus moet Oost-Europese arbeidskrachten behoeden voor onzekerheid, uitbuiting en onmenselijke situaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden