Autofabrikant

Autofabrikant Stellantis wil van medewerkers af

Een medewerker van Stellantis werkt aan een elektromotor in een fabriek in Tremery, Oost-Frankrijk. Beeld AFP
Een medewerker van Stellantis werkt aan een elektromotor in een fabriek in Tremery, Oost-Frankrijk.Beeld AFP

Het bouwen van elektrische auto’s is duurder en er zijn minder medewerkers voor nodig. Stellantis verhoogt daarom de prijs van auto’s en dirigeert personeel richting uitgang.

Joost van Velzen

Autofabrikant Stellantis heeft zijn werknemers in Frankrijk tegen zich in het harnas gejaagd. Het moederbedrijf van merken als Peugeot, Opel, Citroën, Fiat en Chrysler zet personeel onder druk om naar een andere baan uit te kijken, meldt onder meer persbureau Bloomberg.

Stellantis wil van mensen af omdat het in een transformatiefase zit: van het bouwen van auto’s met een verbrandingsmotor naar auto’s met een stekker. Dat laatste proces vergt veel minder mankracht.

Om een ontslagronde voor te zijn, moedigt de afdeling personeelszaken werknemers aan een eventueel ontslag niet af te wachten maar op zoek te gaan naar een andere betrekking. Ook geeft Stellantis tips over carrièrebeurzen en het schrijven van goede cv’s. Werknemers kregen zelfs mails toegestuurd met openstaande vacatures elders. Het advies: solliciteer.

Stop hiermee

De Franse vakbond is ongelukkig met deze strategie. “Dit is geen goede manier om mensen te motiveren om hard te werken voor het bedrijf”, verklaart een vertegenwoordiger van vakbond CFDT. “We hebben ze gevraagd om ermee op te houden.”

Stellantis – vorig jaar ontstaan uit een fusie tussen PSA en Fiat-Chrysler – wil in 2030 in Europa alleen nog batterij-elektrische auto’s verkopen. In de Verenigde Staten moet dan de helft van de nieuwe auto’s volledig elektrisch zijn. De ambities zijn groot: de veertien merken moeten over acht jaar meer dan 75 batterij-elektrische modellen hebben uitgebracht. Het streven is dat er vijf miljoen van zulke auto's per jaar worden verkocht, maakte topman Carlos Tavares bekend.

Stellantis is met zijn elektrificatie-doelstelling geen uitzondering in de auto-industrie. Alle grote fabrikanten presenteerden soortgelijke transitieplannen. Met vergelijkbare gevolgen voor het personeelsbestand. Volgens schattingen van Franse vakbonden valt alleen al in Frankrijk te vrezen voor tienduizend banen bij autofabrieken tot 2025. ACEA, de koepelvereniging van Europese autoproducenten, becijferde dat er eind 2021 ruim 200.000 productiebanen minder waren dan vier maanden eerder.

Half miljoen banen

De grootste klappen zullen vallen bij de toeleveranciers. Daar werkt 60 procent van de werknemers in de auto-industrie. CLEPA, de Europese vereniging van autotoeleveranciers, berekende dat een half miljoen banen in de keten op de tocht staan. Weliswaar levert het bouwen van e-auto’s zo’n 226.000 nieuwe banen op – de productie van batterijen, software – maar de fabrieken die zich daarop richten staan nu nog veelal in Azië.

Naast personele gevolgen, heeft het omturnen naar elektrisch ook gevolgen voor de prijs van auto’s. “Het ontwikkelen en bouwen van elektrische voertuigen kost zo’n 40 tot 50 procent meer dan van auto’s met verbrandingsmotor”, meldde Tavares. Omdat er ook nog een tekort aan chips en grondstoffen is, zal Stellantis de prijzen van zijn auto’s verhogen.

Voorlopig gaat het Stellantis overigens voor de wind. Vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 13,4 miljard euro, bijna drie keer zo veel als de gezamenlijke winst die Groupe PSA en Fiat Chrysler in 2020 behaalden, voor de fusie. De omzet kwam met 152 miljard euro 14 procent hoger uit. De samensmelting heeft volgens het bedrijf inmiddels 3,2 miljard euro aan netto besparingen opgeleverd. De 300.000 medewerkers bouwen jaarlijks ruim zes miljoen auto's. Het hoofdkantoor van het bedrijf zit – als brievenbusfirma – in het Nederlandse Lijnden.

Zolang sancties het toestaan en de fabrieken onderdelen hebben, verklaarde topman Carlos Tavares deze week, blijft Stellantis actief in Rusland. Het bedrijf heeft een fabriek in het Russische Kaluga waar het de Opel-modellen Zafira Life en Vivaro in elkaar zet. Veel andere automerken deden al wel de deur dicht in Rusland.

Lees ook:

Thuis je e-auto opladen kan makkelijker, slimmer én zonder dat de stoppen doorslaan

Thuis je stekkerauto opladen kan met steeds slimmere techniek. Toch zijn er nog genoeg thuisladers die ‘dom laden’. Hoe bereid je je voor op de toekomst?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden