Weergerelateerde schade

ASR-topman waarschuwt voor hogere premies door klimaatverandering

Door hevige regenval en stijgende rivieren liepen vorig jaar delen van Limburg onder water.   Beeld ANP
Door hevige regenval en stijgende rivieren liepen vorig jaar delen van Limburg onder water.Beeld ANP

De verzekeringspremies voor weergerelateerde schades zoals overstromingen kunnen met 20 tot 25 procent omhoog gaan de komende 15 tot 20 jaar als het niet lukt om de temperatuurstijging tegen te gaan. Dat heeft Jos Baeten, bestuursvoorzitter van ASR, gezegd tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.

Redactie Trouw

“Als we er niet in slagen om de negatieve impact op het klimaat te draaien dan zullen de prijzen van schadeverzekeringen enorm omhooggaan. En dan kan er een moment komen dat het voor veel mensen niet meer te betalen is. Dat zal niet binnen enkele jaren aan de orde zijn, maar ik denk dat wij het nog wel mee gaan maken”, vertelt Baeten.

Hij benadrukt dat er met elkaar gekeken moet worden hoe de temperatuurstijging afgeremd gaat worden. “Je kunt niet eenzijdig zeggen: dit is wat we gaan doen, zo gaan we het doen en dit zijn de gevolgen. Je moet echt met elkaar om tafel hierover. Dat wordt nu een beetje gedaan”, stelt de bestuursvoorzitter.

De kostenpost als gevolg van de drie stormen van begin dit jaar kwam uit op 38 miljoen. Daardoor liep de operationele winst van het verzekeringsconcern in de eerste helft van het jaar iets terug tot 513 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de winst 532 miljoen euro. “Vorig jaar hadden we een recordjaar, toen hadden we de hoogste winst ooit en daar zitten we nu met 3,5 procent iets onder”, zegt Baeten.

Hij toont zich tevreden over de resultaten. “Als je kijkt naar de economische turbulentie, de oorlog in Oekraïne, de stijgende rentes, de inflatie, de enorme stormen die we gehad hebben, dan hebben we gewoon een heel mooi eerste halfjaar gehad”, aldus de topman. Volgens hem zijn de financiële resultaten over de hele linie sterk.

Baeten kijkt met vertrouwen naar de tweede helft van dit jaar. “Ondanks dat het land in een economische malaise lijkt te zitten blijven wij positief over heel het jaar.”

Lees ook:

Overstromingen zijn voor (haast) niemand te verzekeren, waarschuwen verzekeraars

Om voorbereid te zijn op overstromingen die door klimaatverandering vaker zullen voorkomen, moet ons verzekeringsstelsel op de schop, vinden verzekeraars.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden