Jaarcijfers

ASML houdt zich rustig bij handelsruzie tussen China en VS

Financieel directeur Roger Dassen en bestuursvoorzitter Peter Wennink (links) tijdens de toelichting op de resultaten van ASML over 2019. Beeld Reuters
Financieel directeur Roger Dassen en bestuursvoorzitter Peter Wennink (links) tijdens de toelichting op de resultaten van ASML over 2019.Beeld Reuters

Chipfabrikant ASML haalde afgelopen jaar een recordomzet. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers vermeed bestuursvoorzitter Peter Wennink een heet hangijzer.

Koos Schwartz

Wat doe je als China en de Verenigde Staten over je ruziën? Dan houd je je gedeisd. Althans, dat deed Peter Wennink, topman van chipmachinefabrikant ASML, woensdag bij de presentatie van de jaarlijkse bedrijfsresultaten.

In 2018 bestelde een Chinees bedrijf bij ASML een EUV-machine, de grootste, snelste, beste en duurste chipmachine die er te koop is. Om het gevaarte te exporteren – voor het vervoer zijn vier Boeings 747 nodig – heeft ASML een vergunning nodig van de Nederlandse regering. De VS willen niet dat die wordt verleend. China zou met die machine chips voor militaire doeleinden kunnen maken, zo betoogt het land.

Critici van de VS beweren dat het land wil voorkomen dat China dominant wordt op IT-gebied. China dreigde bij monde van zijn ambassadeur (enigszins verholen) met sancties als Nederland zwicht voor de Amerikaanse druk.

Topman Peter Wennink wilde er verder weinig over kwijt. Het kabinet heeft ASML om informatie gevraagd (wat is het voor technologie, hoe werkt die, wat is de invloed ervan?) en die is verstrekt. Nu is het wachten op het oordeel van de regering.

Niet na te maken

Uit Wenninks woorden viel woensdag op te maken dat chipfabrikanten die niet over de EUV-machines beschikken het lastig gaan krijgen. Enerzijds omdat de machines sneller en goedkoper chips kunnen maken dan ‘oude’ machines , anderzijds omdat deze technologie zelf kan innoveren. Geen wonder dat China er een heeft besteld.

Wennink zei niet bang te zijn dat China een EUV-machine gaat namaken, mocht het land er een krijgen. “Zeg nooit nooit, maar namaak is extreem moeilijk.” Een machine bestaat uit 80.000 onderdelen. Honderden bedrijven leveren die. “Zelfs als je alles kopieert en de machine in elkaar zet, dan doet-ie het nog niet. Je moet weten hoe de machine werkt.”

ASML doet al dertig jaar zaken met het Chinese bedrijf dat de machine heeft besteld. Mochten de Chinezen de EUV-machine niet krijgen, dan verkoopt ASML hem aan een ander.

Monsters

Zoals verwacht haalde ASML in 2019 een recordomzet: 11,8 miljard euro. In 2018 betrof het 10,9 miljard. Het bedrijf verkocht 26 EUV-machines, goed voor 2,8 miljard aan omzet. Dit jaar verwacht ASML er 35 te verkopen, voor 4,5 miljard. Per stuk kosten deze ‘monsters’ (dixit Wennink) bijna 130 miljoen euro. ASML verdiende overigens meer aan andere machines.

In 2020 zal de winstmarge op de EUV’s hoger zijn, verwacht Wennink. Dat komt vooral doordat ASML er meer van maakt. In totaal verkocht ASML vorig jaar 229 machines, waarvan 26 tweedehands. China was goed voor 12 procent van de omzet, Taiwan voor 51 procent.

Belastingmeevaller

Ondanks de hogere omzet bleef de winst in 2019 gelijk aan die in 2018: 2,59 miljard euro. Deels kwam dat omdat ASML in 2019 bijna twee miljard euro uitgaf aan research. Het personeelsbestand (vast) steeg met drieduizend werknemers naar ruim 23.000. Opvallend weinig droeg ASML af aan belastingen: 192 miljoen euro. Eerder was dat nog 351 miljoen. Het bedrijf had een eenmalige belastingmeevaller in de VS.

Voor aandeelhouders was er prettig nieuws. ASML’s dividend gaat omhoog en het bedrijf gaat in drie jaar tijd voor zes miljard euro aan eigen aandelen opkopen. Bestuursvoorzitter Wennink voorziet dit jaar verdere groei.

Lees ook:

Het conflict tussen de VS en China is nog lang niet opgelost, en daar begint ook ASML last van te krijgen

Het Nederlandse hoog-technologische ASML zit klem. Het wil een chipmachine verkopen aan China, maar de VS willen dat niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden