Chipmachinefabrikant

ASML boekt in coronatijd record op record

De parkeerplaats bij het hoofdkantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. 2020 was een zeer succesvol jaar voor het bedrijf.  Beeld Rob Engelaar
De parkeerplaats bij het hoofdkantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. 2020 was een zeer succesvol jaar voor het bedrijf.Beeld Rob Engelaar

Corona? Het leek er even op dat chipmachinefabrikant ASML daar last van zou krijgen. Het leek lastig te worden om alle onderdelen van de ingewikkelde machines die ASML maakt op tijd in Veldhoven te krijgen. En bij de grote chipfabrikanten, de klanten van ASML, heerste in het voorjaar onzekerheid: hoe zou de coronacrisis uitpakken voor de chipindustrie?

Maar zie, tien maanden na het uitbreken van de crisis is duidelijk geworden dat ASML eerder voor- dan nadeel heeft ondervonden van de pandemie. Chipfabrikanten zagen de vraag naar hun chips alleen maar toenemen en dus steeg ook de vraag naar de machines van ASML nog harder dan voor de corona-uitbraak al was verwacht.

Winst van 3,5 miljard

Met als gevolg een zo langzamerhand gebruikelijk beeld: van een bestuursvoorzitter, Peter Wennink, die bij de presentatie van de jaarresultaten van ASML het ene na het andere record kan melden. Een jaaromzet van bijna 14 miljard euro (in 2019: 11,8 miljard), waarvan 10,3 miljard aan machines (was: 8,9 miljard) en 3,6 miljard aan onderhoud van oude machines (was: 2,8 miljard); een nettowinst van 3,5 miljard (was: 2,5 miljard); een personeelsbestand van 26.614 (was: 23.219); uitgaven voor research ter waarde van 2,2 miljard (was: 1,9 miljard); een dividend van 2,75 euro per aandeel (15 procent meer dat het dividend over 2019); en dan had Wennink het nog niet een over de koers van het aandeel ASML: die schommelde woensdag rond de 455 euro, ruim 68 procent meer dan de 270 euro die een jaar geleden op de beursborden stond..

Kortom: record, op record, op record: net zoals in de jaren ervoor. En dit jaar gaat dat gewoon door.

Lees ook:

Resultaten ASML flink omlaag door coronacrisis

Chipmachinefabrikant ASML heeft zijn resultaten vanwege de coronacrisis afgelopen kwartaal behoorlijk zien terugvallen, met name doordat leveringen van chipmachines verstoord raakten. Maar de onderneming uit Veldhoven presteerde wel in lijn met de verwachtingen die zij eind maart al naar buiten bracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden