Miljardenschuld

Argentijnen vrezen nieuwe crisis na noodmaatregelen

Argentijnen kunnen niet langer zomaar peso's omwisselen voor dollars. Boven de 10.000 dollar hebben ze toestemming nodig van de centrale bank. Zo probeert de overheid de eigen munt te stutten. Beeld AFP

Argentinië kan zijn schulden niet betalen en probeert de val van de peso af te remmen met nieuwe valutaregels.

Een van de eerste maatregelen die Mauricio Macri nam toen hij in december 2015 president van Argentinië werd, was het schrappen van de ka­pitaalrestricties die zijn voorganger had ingesteld. Nu heeft Macri het land zelf nieuwe kapitaalbeperkingen opgelegd. Argentinië is terug bij af.

De nieuwe valutaregels betekenen gezichtsverlies voor de conservatieve president. Als voorstander van de vrije markt had Macri investeerders weer vertrouwen gegeven na het tijdperk van Cristina Fernández de Kirchner. Maar Macri heeft het aanhoudende koersverlies van de peso niet kunnen stuiten. Dit jaar heeft de munt ruim een derde van zijn waarde verloren, na een val van 50 procent vorig jaar.

De centrale bank heeft miljarden uitgegeven om de peso te steunen, maar dat beleid is niet houdbaar. Daarom kunnen Argentijnen sinds maandag maximaal voor 10.000 dollar aan peso’s wisselen. Als ze meer peso’s in dollars willen omzetten, hebben ze toestemming nodig van de centrale bank. Dollars die verdiend worden met de export moeten binnen vijf dagen het land binnen worden gebracht. En importeurs hebben toestemming nodig voor betalingen. 

Rampjaren

Voor Argentijnen voedt deze stap de angst voor een hevige crisis. Wie oud genoeg is, herinnert zich nog de rampjaren 2001-2002, toen de economie instortte.

De situatie verergerde in augustus, toen Macri de voorronde van de presidentsverkiezingen verloor en de kansen van de linkse kandidaat groeiden. Deze Alberto Fernández heeft de voormalige president Fernández de Kirchner als running mate. En investeerders zien weinig in haar economische ideeën.

Vorige week maakte de Argentijnse overheid bekend meer tijd nodig te hebben om 101 miljard dollar aan schulden te betalen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s bestempelde Argentinië daarom als ‘wanbetaler’.

Vorig jaar stelde het Internationaal Monetair Fonds een hulppakket van 57 miljard dollar beschikbaar. Gezien de hoogte van dat bedrag ligt de huidige crisis ook voor het IMF gevoelig. Zoveel geld wil je niet in een bodemloze put gooien.

Lees ook:

Argentijnse presidentskandidaat ligt nu al op ramkoers met het buitenland

De Argentijnse presidentsverkiezingen zijn pas eind oktober, maar de voorronde zorgt nu al voor onrust. Ook het handelsverdrag tussen de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur is niet veilig, mocht Alberto Fernandez president worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden