Economie Hitte

Arbowet is vaag over omgaan met de hitte op het werk

Bouwvakkers werken op erg warme dagen vaak gewoon in de zon. Beeld ANP

Zijn er ook regels voor hoe warm een werkruimte mag zijn? Concrete cijfers staan er niet over in de wet.

Nee, gezondheidsschade mag een werknemer niet oplopen, aldus artikel 6.1. Maar nergens in de lijvige Arbowet is een concrete regel te vinden voor hoe warm een kantoorruimte mag zijn of wat voor werkplek dan ook.

Wel heeft het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid richtlijnen opgesteld, ter indicatie voor werkgevers. Zo begint het na 26 graden wel nijpend te worden in kantoorruimtes. Vanaf die temperatuur zou er sprake zijn van extra belasting. En 28 graden staat aangegeven als maximum – al is dat dus geen wettelijk maximum waar ook echt een boete op staat. 

In het geval van zwaar lichamelijk werk ligt de grens iets lager, bij 23 graden. En als er een voelbare luchtstroom te bemerken valt, is 25 graden ook nog in orde volgens het ministerie. Overigens gaat dit alles gaat over binnenwerk, dus de bouwplaats valt er niet onder.

Daling productiviteit

Daar houdt het qua wetten en regels zo’n beetje op. Maar behalve dat ze de wet niet willen overtreden, hebben werkgevers nog een reden om goed op het werkklimaat te letten. De productiviteit daalt namelijk als personeel door transpiratie van de stoel afglijdt. Dus kan de baas een arbeidshygiënist in de arm nemen, die de specifieke temperatuurrisico’s van zijn bedrijf doorlicht of een plan laten opstellen voor hittegolven. 

Om er in de toekomst toch in algemene zin wat over te kunnen zeggen, is een groot consortium van wetenschappers aan de slag gegaan. Voor vijf bedrijfstakken zoeken zij uit hoe groot de productiviteitsdaling precies is bij een stijgende temperatuur. Klimaatverandering is er een voor de hand liggende drijfveer voor: de wetenschappers verwachten dat meer dan de helft van alle economische klimaatschade over ruim tien jaar toe te schrijven zal zijn aan warme werkplekken.

Lees ook:
Hoe te leven, wonen en werken in het hittebestendige Nederland van de toekomst

Het was de week van de hittegolf en nieuwe warmterecords. Hoe bieden we de vaker voorkomende hitte in de toekomst het hoofd? Een vooruitblik op hoe Nederland zich kan inrichten op hittebestendig wonen, werken en leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden