Huisvesting

Arbeidsmigrant betaalt 800 euro voor een paar vierkante meter en een matras. Dat moet anders, vindt FNV

Vakbond FNV bood maandag Kamerleden van GroenLinks en de SP een rapport en een petitie aan over flexwerk aan.  Beeld Inge van Mill
Vakbond FNV bood maandag Kamerleden van GroenLinks en de SP een rapport en een petitie aan over flexwerk aan.Beeld Inge van Mill

Rapporten zijn er al genoeg: er moet inmiddels hoognodig echt wat gebeuren tegen misstanden rondom werk en wonen bij arbeidsmigranten. Met die boodschap stond vakbond FNV maandagmiddag op het Plein voor de Tweede Kamer. ‘Vijftien matrassen in een kamer: dat is toch niet normaal?’

Lukas van der Storm

David José Silva Vilaça (26) staat op een schavotje, met een groot bord van kunststof voor zijn neus. ‘Iedereen een eigen slaapkamer’, prijkt bovenaan het lijstje met vier punten. ‘Een verbod op huisuitzetting’, staat eronder. Silva werkte de afgelopen twee jaar grotendeels in Nederland. Via diverse uitzendbureaus en in verschillende distributiecentra. “Ik hou van de mentaliteit hier. Het is hier vredig, er hangen niet overal gordijnen voor de ramen. Ik wil hier uiteindelijk graag mijn leven opbouwen.”

Silva, opgeleid als fysiotherapeut, ziet het werk dan ook vooral als opstap naar een toekomst in Nederland. “Het werk vind ik voor nu prima”, legt hij uit. “Daar heb ik eigenlijk nooit problemen mee.” Maar over de manier waarop dat werk en de bijbehorende huisvesting georganiseerd zijn, blijft hij zich verbazen. Want iedereen een eigen slaapkamer, zoals op zijn bord staat? “Nu zit ik in Waalwijk, en heb ik tijdelijk een ruimte voor me alleen", vertelt hij. “Maar hiervoor deelde ik die met een jongen die aan de drugs zat. Ik heb vier nachten niet kunnen slapen.”

Met vijf man in een kleine bungalow

Silva laat een filmpje op zijn telefoon zien, van een kleine kamer met twee matrassen. Het oogt redelijk schoon, maar meubilair ontbreekt. “Ik had het daar toen over met een Spaanse en een Pool: die vonden het allebei netjes, want ze hadden al erger gezien. Maar dit kost dus 109 euro per persoon per week. Meer dan 800 euro per maand voor een paar vierkante meter met een matras: dat is niet normaal.” Een Portugese vriend van hem kwam zondag aan in Nederland, ondanks zijn waarschuwingen. “Die zit nu met vijf man in een kleine bungalow. Hij is in shock.”

Dat laatste zal Silva niet zo snel meer overkomen. “Mijn ouders ondersteunen me. Als het me echt niet bevalt, kan ik weg: dan zit ik niet onmiddellijk zonder geld. Daarom kan ik me ook uitspreken. Veel andere arbeidsmigranten kunnen en durven dat niet.” Daarom was hij het die de petitie met ruim 2300 handtekeningen overhandigde aan Kamerleden Kati Piri (PvdA), Bart van Kent (SP) en Senna Maatoug (GroenLinks).

Dat de drie linkse oppositiepartijen het verhaal van FNV en Silva ondersteunden, viel natuurlijk te verwachten. “Ik krijg zelf ook veel mailtjes van Hongaarse arbeidsmigranten", aldus Piri, zelf van Hongaarse komaf. “Met vijftien matrassen in een kamer: dat zijn schrijnende verhalen.”

Van Kent benadrukte dat het hoog tijd is dat de politiek aan de slag gaat met het rapport dat een commissie onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer vorig jaar opstelde. Die benadrukte daarin dat het kabinet hoognodig iets moet doen aan de kwetsbare positie van arbeidsmigranten, die vaak voor werk én woonruimte afhankelijk zijn van hun uitzendbureau. “Maar de realiteit is dat ze er nog even mee wachten tot er een nieuw kabinet is.”

Ook nog een breder rapport over uitzendwerk

Voor dat nieuwe kabinet had de FNV trouwens nog een boodschap: ook dat zou zelf eens goed moeten kijken naar het eigen personeelsbeleid. Want naast de arbeidsmigranten-petitie bood de vakbond ook nog een breder rapport over uitzendwerk aan. Een deel van de strekking: mensen langdurig in onzekere contracten vasthouden gebeurt niet alleen bij grote distributiecentra, maar ook bij bijvoorbeeld Rijkswaterstaat.

“We zien dat projectmanagementondersteuners steeds op tijdelijke contracten blijven werken”, legt projectleider Marianne Jekkers uit. “Het project is dan misschien tijdelijk, maar er zijn altijd projecten. Het is dus gewoon vast werk. En in de praktijk moeten mensen er regelmatig uit als hun flexcontract na vijfenhalf jaar niet meer verlengd kan worden.”

In essentie, concludeert Jekkers, gebeurt dan hetzelfde als bij een groot distributiecentrum. “De overheid doet dit natuurlijk op minder grote schaal. Maar het is precies dezelfde prikkel: dit soort flexwerk dient niet om tijdelijk een gat te vullen, maar om geld te besparen.”

Lees ook:

Waar arbeidsmigranten wonen, weten uitzendbureaus tot in detail

Analyse van een gelekte database van uitzendbureau Otto laat zien dat veel van hun arbeidsmigranten zich niet bij een gemeente inschrijven. Terwijl dat na vier maanden werken in Nederland wettelijk verplicht is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden