GroeiGroei

Apple schrijft er weer een recordje bij: de waarde van het bedrijf schiet door de 3000 miljard dollar

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Apple vestigde deze week een nieuw record: het werd 3000 miljard dollar waard.

Koos Schwartz

Voor de liefhebbers van bedrijven en grote getallen was 3 januari een mooie dag. Voor het eerst werd een bedrijf meer dan drie biljoen (3000 miljard) dollar waard. Wie Apple wil kopen - dat bedrijf haalde die mijlpaal - weet welk bedrag daarbij komt kijken.

Apple was ook het eerste beursgenoteerde bedrijf dat twee biljoen waard werd. Dat was op 19 augustus 2020. De grens van een biljoen slechtte Apple twee jaar daarvoor. Eén firma ging Apple daarin voor: PetroChina. Dat Chinese staatsbedrijf ging in 2007 naar de beurs en werd meteen ‘s werelds grootste qua beurswaarde. Dat duurde niet lang, deels door de financiële crisis, deels door lagere olieprijzen. Eind 2008 was PetroChina ‘nog maar’ 260 miljard dollar waard.

Apple domineert het lijstje van bedrijven met de hoogste beurswaarde - ja, dat wordt dagelijks bijgehouden - al jaren. In 2011 kwam het voor het eerst een kwartaal op plek 1. Het duelleerde nog even met Exxon, het Amerikaanse olieconcern dat de lijst tussen 2006 en 2011 meestal aanvoerde. In 2018, 2019 en 2020 waren er kwartalen dat Apple moest plaatsmaken voor Microsoft. Inmiddels is Apple bijna een half biljoen meer waard dan het erfgoed van Bill Gates.

Op drie na grootste beursgenoteerde bedrijf op aarde

Waarom is Apple zo veel waard? Deels omdat het een kolossaal bedrijf is. In 2019 en 2020 stagneerde de omzetgroei, maar het afgelopen boekjaar (dat bij Apple van oktober 2020 tot en met september 2021 loopt) was, mede dankzij corona, een jubeljaar. De omzet steeg met 33 procent, een gigantisch percentage voor zo’n groot bedrijf, naar 365 miljard dollar. Daarmee is de maker van iPhones, Macs, iPads, iPods, snoertjes, koptelefoons en horloges qua omzet het op drie na grootste beursgenoteerde bedrijf op aarde. Alleen Walmart, Amazon en PetroChina hadden een hogere omzet.

Daarbij geloven beleggers dat Apple verder groeit. Zij willen veel betalen voor een aandeel. Zou Apple een ‘gewoon’ bedrijf met een lage groeiverwachting, dan was het de helft minder waard. Ook dan zou Apple nog bij de zes bedrijven met de hoogste beurswaarde horen.

Shell, ooit een vaste klant in de beurswaarde top-tien, hoort daar niet bij. Het Britse olie- en gasconcern was vrijdag 179 miljard waard en staat daarmee 70ste. Apple is bijna 17 keer zo veel waard. Neêrlands beurswaardekampioen is ASML, fabrikant van machines om chips mee te maken: 315 miljard, goed voor stek 27 - een plaats hoger dan farmaceut en coronavaccinmaker Pfizer.

Ongekend veel eigen aandelen ingekocht

Terug naar Apple en de grote getallen. Met jaarwinsten tussen de 46 en 59 miljard dollar was Apple van 2014 tot en met 2020 al zeer winstgevend. Maar het laatste jaar sloeg alles: 94,7 miljard. Alleen Saudi Aramco verdiende ooit meer: 111 miljard in 2018. Met de aantekening dat dat bedrijf, goed voor zo’n tien procent van de wereldolieproductie, in 2018 naar de beurs ging en pas sinds dat jaar deel uitmaakt van allerlei ‘de-grootste-lijstjes.’

En wat doet Apple met die winst? Ongekend veel eigen aandelen inkopen. Bedrijven doen dat als ze meer geld hebben dan nodig is voor investeringen en dividenduitkeringen. Door die inkoop hoeft de uitgekeerde winst over minder aandeelhouders te worden verdeeld. Daarbij stutten de inkopen de koers.

Apple kocht sinds 2015 (en tot oktober 2022) voor 385 miljard dollar eigen aandelen in. Een wereldrecord. Van alle grote Apple-getallen is die 385 miljard wel het opmerkelijkste: wie zichzelf met een iPhone verwent, weet wie die nog meer verwent: Apple’s aandeelhouders. O ja, Apple bezit ook nog 194 miljard aan cash. En topman Tim Cook hield aan 2021 bijna 100 miljoen dollar over.

Lees ook:

Techindustrie spint veel garen bij de coronacrisis en boekt recordwinsten

De chiptekorten treffen Apple nauwelijks. Nog nooit heeft het bedrijf zo veel verkocht als in april, mei en juni 2021.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden