Ondersteuning

Amsterdam gaat zzp’ers in nood helpen

Zzp’ers hebben het zwaar tijdens de coronacrisis.  Beeld ANP
Zzp’ers hebben het zwaar tijdens de coronacrisis.Beeld ANP

De gemeente Amsterdam trekt ruim 7 miljoen euro uit om zelfstandig ondernemers te helpen.

De coronacrisis treft zelfstandig ondernemers in de stad ongekend hard, zegt Rutger Groot Wassink, wethouder sociale zaken van de gemeente Amsterdam. Daarom komt hij met een steunpakket.

Amsterdam is de onbetwiste zzp-hoofdstad van Nederland. Naar eigen schatting telt het zo’n 111 duizend zelfstandigen, het merendeel zzp'ers. Bijna de helft maakte gebruik van de coronabijstand, Tozo.

Niet zo gek als je bedenkt dat er in de gemeente relatief veel ondernemers werkzaam zijn in sectoren waar door de coronamaatregelen harde klappen vallen, denk aan de kunst- en cultuursector, het toerisme en de horeca.

De Tozo-regeling versobert terwijl de groep die daarvoor in aanmerking komt niet minder hard wordt geraakt. En daarom wil Amsterdam meer doen. Het komt met een plan, het zogenaamde Actieplan Veerkracht. Een fors steunpakket dat in 2021 ingaat en zelfstandigen weer perspectief moet bieden. Het prijskaartje? Ruim 7 miljoen euro.

Kostenpost

Het is voor het eerst dat er op deze schaal hulp wordt geboden aan deze groep. Toch verrast het plan Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University, niet. “Nu een grote groep zelfstandigen - die kwetsbaar zijn omdat ze weinig verdienen maar ook geen recht hebben op een WW-uitkering en loondoorbetaling bij ziekte - in de problemen zit, heeft de gemeente ook een probleem”, zegt Wilthagen.

“Als deze zelfstandigen geen hulp krijgen belanden ze in de bijstand. In Amsterdam is die kostenpost al flink, daarbij is het moeilijker om mensen die eenmaal in de bijstand zitten, nog aan het werk te krijgen”, verklaart hij.

Het plan van de gemeente bestaat uit drie ‘routes’. Allereerst wil Amsterdam zoveel mogelijk zelfstandigen begeleiden naar (tijdelijk) werk in loondienst. De stad heeft, net als elke andere gemeente, ervaring in het naar werk helpen van uitkeringsgerechtigden. Op dezelfde manier wil het zelfstandigen - die gebruik hebben gemaakt van Tozo - ondersteuning en begeleiding naar werk bieden.

Wilthagen: “Dat wordt een hele klus. De banen in loondienst liggen niet voor het oprapen, daarbij zullen zzp’ers uit de cultuur- en horecasector moeten zoeken naar werk in een hele andere sector, dat zal niet makkelijk worden.” Toch noemt hij het een mooi plan. “Als het lukt om zelfstandigen en zzp’ers tijdelijk in loondienst te krijgen, zijn zij meteen af van hoge kosten voor een arbeidsongeschiktheidspremie of de risico’s van onverzekerd werken.”

Geestelijke nood

Dat kan weer helpen bij de tweede route in het plan. De gemeente steekt geld in de hulp voor zelfstandigen met schulden, zij willen zzp’ers sneller kunnen helpen. Deze maand nog liet de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening, weten steeds vaker vragen te krijgen van zelfstandigen. “Ze zijn de nieuwe klanten van de schuldhulp”, stelde de vereniging. Het geldt ook voor zelfstandigen en zzp’ers in geestelijke nood, met name door stress veroorzaakte klachten zijn op dit moment een groot probleem. Zij moeten sneller hulp krijgen.

Als laatste wil Amsterdam de dienstverlening voor noodlijdende zelfstandigen opschalen. “Voor de coronacrisis was er ruimte voor honderden coaching gesprekken per jaar, nu verwachten wij een veelvoud daarvan”, zegt Groot Wassink. Met coaches wordt gekeken hoe reëel de toekomst van een onderneming is en welke hulp kan worden geboden om te zorgen voor een snelle vergroting of volledig herstel van het inkomen uit de eigen onderneming, valt in het actieplan te lezen.

Wilthagen ziet kansen: “Amsterdam wil graag verduurzamen en digitaliseren, daar kunnen ze op in te zetten als ze deze mensen adviseren over werk.”

Het geld dat Amsterdam gaat uittrekken komt bovenop een al eerder aangekondigd landelijk pakket. Het Rijk heeft voor heel Nederland 6,5 miljoen euro beschikbaar gesteld, met dat geld kunnen gemeenten zelfstandigen ondersteunen bij het zoeken naar nieuw of ander werk.

Lees ook:

Het kabinet wil zzp’ers wel helpen, maar ‘de tijd ontbreekt’

Ook dit kabinet slaagt er nauwelijks in de positie van zzp’ers te verbeteren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden