Importheffing

Amerikaanse staalheffing voor Tata Steel wordt deels geschrapt

De Amerikaanse importheffing op staal van Tata Steel uit IJmuiden wordt deels geschrapt. Dat zegt minister Sigrid Kaag van buitenlandse handel. Het gaat om staal dat wordt gebruikt voor de productie van blikjes. De Amerikaanse heffingen op Europese staal en aluminium werden ingesteld op 1 juni 2018.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde toen importheffingen af van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium. De heffing gold voor ongeveer een vijfde van de totale staalexport van Tata naar de Verenigde Staten. De invoerbelasting had volgens Kaag in het ergste geval tot een omzetverlies van zo’n 100 miljoen dollar kunnen leiden. Daardoor zou een flink aantal banen in gevaar zijn gekomen. De heffing was al van kracht, maar gold nog niet voor lopende contracten.

Minister Kaag heeft lang over het schrappen van de heffing onderhandeld. Het kabinet begon de gesprekken omdat Japanse bedrijven voor dit type staal waren uitgezonderd van een heffing. “Wij vechten de tarieven die de Amerikanen hebben ingesteld altijd aan. Wij erkennen niet dat daar een rechtmatige grond voor is. Dat gesprek gaat dus nog door”, zegt Kaag. 

Bedreiging nationale veiligheid

Toen de heffingen werden ingesteld in 2018 verantwoordden de VS de maatregelen door te claimen dat de import van buitenlands staal een gevaar vormt voor de nationale veiligheid in de VS. Kaag: “We hebben aangetoond dat dit product geen enkele bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.” Er is ook geen sprake van ‘echte concurrentie’, zegt Kaag, omdat het staal van ‘dusdanig hoogwaardige kwaliteit’ is dat de Amerikanen het zelf niet kunnen produceren.

Tata Steel spreekt van ‘goed nieuws’. Het bedrijf is blij met de inspanningen van Kaag, laat een woordvoerster weten. “Het is goed te zien dat de gesprekken vruchten hebben afgeworpen. Echter, we zijn er nog niet.” Het bedrijf zegt in gesprek te blijven met de minister.

Lees ook:

‘Je moet bij Tata binnen zijn geweest om te voelen hoe mooi het is’

Vader en zoon Zonneveld zijn trotse medewerkers van Tata Steel. Ze vrezen voor de toekomst van het bedrijf. “Je kunt de tent dan beter sluiten.”

Is er nu sprake van een echte handelsoorlog?

De Europese Unie begint een zaak tegen de VS bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Procedures kunnen daar wel lang duren. Zes vragen over de handelsoorlog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden