Overname

Amerikaanse reus doet bod op Nederlandse ‘wederopbouwbank’ NIBC

23 maart 2018: De Amsterdamse beurs verwelkomt de Haagse zakenbank NIBC, die in dat jaar terugkeerde op de aandelenmarkt.Beeld ANP

Begin dit jaar steeg de koers van zakenbank NIBC opeens met meer dan 20 procent. Hadden mensen lucht gekregen van de overnameonderhandelingen met een Amerikaanse investeringsmaatschappij?

NIBC, de Haagse zakenbank die in 1945 onder de naam Maatschappij tot Financiering van Nationaal Herstel door de overheid werd opgericht, krijgt hoogstwaarschijnlijk een nieuwe eigenaar. De grote Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone wil de bank overnemen. Bij NIBC werken circa 550 mensen. De bank heeft vooral kleine en middelgrote bedrijven als klant.

Als de overname slaagt, krijgt NIBC weer een opvallende eigenaar. Jarenlang opereerde de bank, die na de oorlog projecten moest financieren die bijdroegen aan de wederopbouw van Nederland, onder de hoede van de overheid. In 1971 kreeg de bank een nieuwe naam: De Nationale Investeringsbank. In 1986 werd de bank naar de beurs gebracht. Dertien jaar later werden twee pensioenfondsen, ABP en PGGM, de nieuwe eigenaren. Zij verkochten de bank in 2005 aan JC Flowers, een Amerikaanse investeerder. Die betaalde toen 1,8 miljard euro voor een flink meerderheidsbelang.

Financiële crisis

Flowers leek twee jaar later op weg naar een geweldige financiële klapper toen de IJslandse bank Kaupthing interesse toonde voor NIBC. De IJslanders wilden er 3 miljard euro voor neertellen. De financiële crisis doorkruiste het aankoopplan en Flowers moest met zijn bank de crisis door. In 2018 kreeg NIBC voor de tweede keer een beursnotering, al bleef Flowers grootaandeelhouder. Potten brak NIBC niet op de beurs – tot voor kort dan. In maart 2018 was de introductiekoers 8,75 euro, een maand geleden kostte een aandeel 7,50 euro.

Investeerders als JC Flowers en Blackstone kopen bedrijven op om ze later, meestal na een jaar of vijf, weer door te verkopen. Flowers heeft NIBC bijna vijftien jaar in bezit gehad. Een financiële klapper is er niet gemaakt, eerder werd er geld op toegelegd. Blackstone biedt 9,85 euro voor de aandelen die op de beurs genoteerd staan. Met Flowers en een andere grootaandeelhouder, het Nederlandse investeringsfonds Reggeborgh van de familie Wessels, heeft Blackstone al overeenstemming bereikt.

Handel met voorkennis: lastig te bewijzen

Een staartje krijgt de overnamepoging wellicht nog wel. Sinds half januari is de koers van NIBC met meer dan 20 procent gestegen. Een duidelijk aanwijsbare reden voor die forse koersstijging was er niet; mogelijk zijn er mensen die lucht hebben gekregen van de overnameonderhandelingen en met die (voor)kennis aandelen NIBC hebben gekocht. Handel met voorkennis is verboden, maar ook bijna onmogelijk om te bewijzen.

Wat Blackstone met NIBC gaat doen, is nog ongewis. Mogelijk stuurt de nieuwe eigenaar aan op een fusie met andere kleine banken, mogelijk is ook dat NIBC nieuwe dingen gaat doen. De bank maakte onlangs bekend te stoppen met de verkoop van aandelen en obligaties, en het volgen en analyseren van beursfondsen. Dat kost vijftig medewerkers hun baan. De bank gaat wel kleine vastgoeddeals, tot 10 miljoen euro, financieren – grotere deals deed het al – en maakte deze week bekend dat het hypotheken gaat aanbieden met een tienjaarsrente van 0,99 procent. Naast zo’n zeshonderd bedrijven heeft NIBC, naar eigen zeggen, 400.000 particulieren als klant.

Blackstone is volgens zijn website eigenaar (of mede-eigenaar) van 94 bedrijven en bezit daarnaast een enorme vastgoedportefeuille. In veel steden heeft Blackstone huizen, appartementen of studentenwoningen. Vorig jaar kocht het voor een kwart miljard euro 240 huizen in Amsterdam, tweehonderd huizen in Rotterdam plus nog zeventig winkels.

Lees ook: 

Ophef over aanblijfbonus NIBC-bank

Bij de beursgang van de Haagse zakenbank NIBC krijgt de top een bonus van 180 procent. Ze hebben er niets geleerd van de kwestie ING, stelt vakbond FNV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden