Smartphones

Amerikaanse rechter vindt het bewijs tegen Chinees techbedrijf Xiaomi ‘wiebelig’

Het logo van Xiaomi in een kantoor in Bengaluru, India.  Beeld Reuters
Het logo van Xiaomi in een kantoor in Bengaluru, India.Beeld Reuters

De grote smartphone-maker Xiaomi weet Amerikaanse strafmaatregelen in de rechtbank af te wenden.

Een Chinees technologiebedrijf heeft een rechtszaak gewonnen tegen het Amerikaanse ministerie van defensie. Xiaomi, wereldwijd de derde smartphone-verkoper, is volgens de rechter onterecht op de zwarte lijst gezet. Het bewijs dat dit bedrijf uit Peking samenwerkt met het Chinese leger, en zo de nationale veiligheid van de Verenigde Staten bedreigt, is te dun.

Handelaren aan de beurs van Hongkong reageerden maandag positief: de aandelenkoers van Xiaomi steeg met 12 procent. Zonder tussenkomst van de rechtbank was het vanaf maandagochtend verboden geweest voor Amerikanen om aandelen Xiaomi te bezitten of te verhandelen.

Voormalig president Donald Trump stelde zulke regels in november op voor Chinese bedrijven die nauwe banden hebben met het Chinese leger. Bijvoorbeeld doordat ze spioneren of bepaalde technologie ontwikkelen. In januari werd Xiaomi op die zwarte lijst van ‘communistische Chinese militaire bedrijven’ gezet. Amerikaanse beleggers die aandelen Xiaomi kopen, financieren indirect het Chinese leger, was het idee daarbij.

Buitengewone bijdrage aan het socialisme

De rechter maakte vrijdag korte metten met de argumenten van het ministerie van defensie. Dat had slechts twee feiten uit het jaarverslag van Xiaomi geplukt. Ten eerste was oprichter en topman Lei Jun van Xiaomi door de Chinese overheid onderscheiden vanwege zijn buitengewone bijdrage aan het Chinese socialisme. Ten tweede investeert Xiaomi flink in het snelle mobiele internet 5G en kunstmatige intelligentie.

De rechtbank noemt die onderbouwing ‘shaky’, wiebelig. 5G beleeft zo’n opmars in de wereld, nogal logisch dat Xiaomi er geld in steekt. En wat die eervolle onderscheiding betreft: ‘Sinds 2004 hebben meer dan 500 ondernemers die onderscheiding ontvangen, en naast Lei Jun zijn dat onder meer de bazen van een Chinese melkpoederproducent, een bekende chilisausmaker en een gerstewijnleverancier’. Dus wat zegt dat nou eigenlijk?

Omdat Xiaomi in een vervolgprocedure veel kans heeft om in het gelijk te worden gesteld, besloot de rechter tot een tijdelijke opschorting van de maatregelen. Die hadden Xiaomi al wel 10 miljard dollar aan beurswaarde gekost en ook loopt het bedrijf door dat Amerikaanse zwaard van Damocles contracten mis.

Diefstal van intellectueel eigendom

Eerder wisten andere Chinese bedrijven harde Amerikaanse maatregelen af te wenden in de rechtbank. Zoals Tencent, eigenaar van WeChat, en ByteDance, eigenaar van TikTok. Huawei is dat niet gelukt.

Los van het veiligheidsvraagstuk loopt er in de VS ook een zaak tegen Xiaomi over diefstal van intellectueel eigendom, en die is aangespannen door KPN. Het Nederlandse telecombedrijf beschuldigt Xiaomi ervan KPN-octrooien te schenden en eist een financiële vergoeding. Het gaat om een patent dat de betrouwbaarheid van het mobiele dataverkeer verbetert, en een methode om apparaten op afstand te besturen. Volgens KPN gebruikt Xiaomi deze technologie zonder te betalen in smartphones en in slimme apparaten zoals bedlampen en beveiligingscamera’s die verbinding maken met de cloud van Xiaomi.

Apple, Samsung en... Xiaomi

Met 80 miljoen verkochte apparaten was Apple in het vierde kwartaal van 2020 de grootste leverancier van smartphones – voor het eerst sinds 2016. Het Amerikaanse concern deed goede zaken met de 5G iPhone 12-serie. Samsung uit Zuid-Korea moest z’n koppositie opgeven en dat kwam ook door de concurrentie van Xiaomi, dat zich aanvankelijk op de Chinese markt richtte, maar steeds meer klanten over de grens vindt. Dit Chinese bedrijf stond met 43 miljoen verkochte smartphones op de derde plaats. Wat meespeelt is dat het Chinese Huawei een moeilijk jaar kende door Amerikaanse strafmaatregelen. In 2020 verloor Huawei een kwart van de omzet in deze markt. De cijfers zijn van onderzoeksbureau Gartner.

Lees ook:

Zolang de topvrouw van Huawei vastzit in Vancouver, blijven twee Canadezen in een Chinese cel

Twee jaar in een cel in China, zonder juridisch bewijs. Dat is het lot van twee Canadese pionnen in een Chinees-Amerikaanse ruzie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden