Belastingconcurrentie

Amerikaanse minister van financiën spreekt zich uit tegen belastingparadijzen

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van financiën, wil bedrijven ontmoedigen om belasting te ontwijken. Beeld AP
Janet Yellen, de Amerikaanse minister van financiën, wil bedrijven ontmoedigen om belasting te ontwijken.Beeld AP

Er moet een eind komen aan de belastingconcurrentie tussen landen, zegt de Amerikaanse minister Janet Yellen van financiën.

De kans dat bedrijven meer belasting gaan betalen, is vergroot nu de Amerikaanse minister van financiën, Janet Yellen, haar steun daarvoor heeft uitgesproken. Yellen wil het minder aantrekkelijk maken voor bedrijven om geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. Ze pleit voor een einde aan de ‘race to the bottom’, de concurrentiestrijd tussen landen wie het laagste belastingtarief heeft.

Een internationaal minimum belastingtarief voor bedrijven moet ervoor zorgen dat multinationals overal min of meer gelijk worden belast. Yellen deed haar oproep maandag in een toespraak, en kreeg dinsdag positieve reacties van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Franse minister van financiën. Bruno Le Maire zei dat een internationale belastingovereenkomst nu dichterbij komt. Gita Gopinath, hoofdeconoom van het IMF, zei tijdens een persconferentie dat het belangrijk is om belastingontwijking tegen te gaan.

Internationaal minimumbelastingtarief voor bedrijven

Omdat landen verschillende belastingregels hebben, is een systeem ontstaan waarbij bedrijven heffingen proberen te ontlopen. Dit zet de inkomsten onder druk van landen die het geld hard nodig hebben voor hun sociale voorzieningen. “Dat is een grote zorg. We zijn erg voor een wereldwijd minimumbelastingtarief voor bedrijven”, zei Gopinath.

Ook de Oeso, de club van rijke landen, probeert belastingontwijking aan te pakken. Maar het is niet gemakkelijk om alle landen op een rij te krijgen.

Yellens voorstel hangt samen met het infrastructuurplan van president Joe Biden dat 2 biljoen dollar kost. Een belastingherziening moet die publieke investeringen mogelijk maken. Het voorlopige plan is om de winstbelasting te verhogen van 21 naar 28 procent. Ook is het de bedoeling om de belasting over het inkomen van Amerikaanse bedrijven in het buitenland te verhogen.

Een hoger belastingtarief zal bedrijven niet zomaar wegjagen, zegt Yellen. Voor het vestigingsklimaat van een land is het ook belangrijk “dat overheden voldoende belastinginkomsten hebben om in publieke diensten en goederen te kunnen investeren, en om te kunnen reageren op een crisis”. Toch zou een internationaal minimumbelastingtarief helpen voorkomen dat bedrijven in andere landen goedkoper uit zijn.

Geen cent belasting

Onder president Donald Trump werd in 2017 de vennootschapsbelasting in de VS verlaagd van 35 naar 21 procent. Gopinath van het IMF merkt op dat die verlaging minder effect heeft gehad op de investeringen dan verwacht. President Biden zei maandag dat bedrijven best wat meer belasting kunnen betalen. “Ruim 50 bedrijven in de Fortune 500-lijst hebben de afgelopen drie jaar geen cent belasting betaald.”

Lees ook:

Biden presenteert groot infrastructuurplan, maar hem wacht flinke strijd over belastingverhoging

Joe Biden maakt zich op voor een groot politiek gevecht: hij wil verbeteringen aan de infrastructuur betalen door Trumps belastingmaatregelen terug te draaien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden