Coronacrisis

Amerikaanse centrale bank haalt alles uit de kast om de economie te steunen

Times Square in New York is stil als gevolg van het coronavirus. Beeld AFP

De 700 miljard dollar die de Fed vorige week aankondigde, is nu al onvoldoende gebleken.

De Amerikaanse centrale bank heeft het pakket steunmaatregelen voor de economie uitgebreid. De Federal Reserve blijft waardepapieren opkopen, zolang en zoveel als maar nodig is om de financiële markt soepel te laten functioneren. 

Het coronavirus zorgt voor grote verstoringen van de economie. Daarom liet de Fed de Amerikaanse rente al tweemaal zakken. Ook kondigde voorzitter Jerome Powell vorige week aan dat de centrale bank voor 700 miljard dollar aan staatsobligaties en andere waardepapieren ging opkopen. 

Bijna op

Eind deze week is dat geld bijna op. Van de 500 miljard dollar die bestemd was voor staatsobligaties, was afgelopen vrijdag al 272 miljard besteed, schrijft ING in een analyse. En van de 200 miljard dollar waarmee de Fed waardepapieren kon opkopen die met hypotheken zijn gedekt, is al 68 miljard uitgegeven. 

Het gaat zo snel dat de centrale bank met aanvullende maatregelen komt. Die moeten vooral de kredietverlening aan bedrijven, huishoudens en gemeenschappen ondersteunen. 

Agressieve maatregelen

In een nieuwe verklaring meldt de Fed alle instrumenten in te zetten die nodig zijn om de Verenigde Staten in deze uitdagende tijden te ondersteunen. “Het is duidelijk geworden dat onze economie met ernstige verstoringen te maken heeft. Agressieve maatregelen moeten worden genomen in de publieke en private sectoren om het verlies van banen en inkomens te beperken, en om een snel herstel te bevorderen wanneer de problemen afnemen”, schrijft de Fed.

Een van de maatregelen is dat marktpartijen die allerlei leningen hebben verstrekt - aan studenten of aan autokopers - via de Fed zelf weer kredieten kunnen krijgen. Die studieleningen, autoleningen of creditcardleningen vertegenwoordigen een bepaalde waarde en ze mogen die als onderpand gebruiken voor nieuwe kredieten. Met dat geld kunnen ze de economie een zetje geven. Tijdens de financiële crisis van 2008 werd dit ook gedaan in de VS.

Verder komen er programma's die 300 miljard dollar aan nieuwe financiering beschikbaar stellen, kondigt de Fed aan. Dit gebeurt in samenwerking met het ministerie van financiën. 

Geen spaargeld

Het is belangrijk dat het Amerikaanse Congres nu met aanvullende maatregelen komt. Want volgens ING kan kan het aantal werklozen zomaar met 2 miljoen oplopen. Een groot deel van de bevolking heeft nauwelijks spaargeld om klappen op te kunnen vangen. 

Ook voor de aandelenbeurzen in New York was het steunprogramma van de Federal Reserve niet genoeg. De teleurstelling over het uitblijven van een akkoord in het Amerikaanse parlement over een stimuleringspakket van meer dan 1 biljoen dollar bracht de beurzen al snel in de min.

Lees ook:

Trump trekt 1000 miljard uit tegen coronacrisis

De Amerikaanse regering wil 500 miljard dollar overmaken aan particulieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden