Arbeidsmarkt

Amerikaanse bedrijven zitten te springen om personeel, terwijl er óók veel werklozen zijn

De Amerikaanse president Joe Biden haalt een ijsje in de Honey Hut Ice Cream in Cleveland, Ohio. Veel Amerikaanse horeca-gelegenheden kunnen geen personeel vinden. Beeld AFP
De Amerikaanse president Joe Biden haalt een ijsje in de Honey Hut Ice Cream in Cleveland, Ohio. Veel Amerikaanse horeca-gelegenheden kunnen geen personeel vinden.Beeld AFP

In de VS zitten nog 9,3 miljoen mensen zonder werk, maar de vacatures stapelen zich op. Komt dat door de extra werkloosheidsuitkering?

Hans Nauta

De werkloosheid daalt langzaam in de VS: in mei bedroeg die 5,8 procent, een half procentpunt minder dan begin dit jaar. Het is natuurlijk een heel verschil met de coronapiek van april vorig jaar – 14,8 procent. Toch zitten nog altijd 9,3 miljoen Amerikanen zonder werk, meldt het Bureau voor Arbeidsstatistiek vrijdag.

Ondanks die vele werklozen kost het Amerikaanse werkgevers moeite om aan personeel te komen. Door het gebrek aan kandidaten voor vacatures kunnen sommige bedrijven hun productie niet opvoeren. Andere moeten de productie zelfs verlagen.

De Amerikaanse centrale bank doet deze observaties in de nieuwe editie van het Beige Book, een rapport over de stand van de economie dat achtmaal per jaar verschijnt. Elke regio komt daarin aan bod en allerlei bronnen – zoals bedrijven, arbeidsbureaus en deskundigen – doen hun verhaal.

Moeilijk mensen vast te houden

Neem de regio Boston in de staat Massachusetts. Terwijl de winkels meer klanten zijn gaan trekken, blijft het aantal werknemers gelijk. Vacatures worden niet vervuld, zoals het ook restaurants veel moeite kost om mensen te vinden. Een onderneming wil 10.000 nieuwe werknemers aantrekken. Dat is nogal een opgave, want een andere producent in de regio heeft 10 procent van de functies openstaan. Namen worden niet genoemd, maar in Boston zitten bijvoorbeeld General Electric (technologie) en Gillette (scheermesjes).

Nationaal gezien is er vooral een tekort aan laagbetaalde uurloon-werkers, aan vrachtwagenchauffeurs en medewerkers in de handel. Door de krappe markt is het ook moeilijk mensen vast te houden: ze lopen zo naar de concurrent.

Wat krijg je dan? Een premie voor wie een baan aanneemt en loonsverhogingen. Voor sommige uurloon-werkers in Boston liep dat op tot een plus van 30 procent. Extra loonkosten worden vaak doorberekend naar klanten en zorgen voor inflatie. In april bedroeg die in de VS 4,2 procent meer vergeleken met een jaar eerder. De hoogste stijging sinds september 2008.

De angst voor corona

Bedrijven noemen meerdere barrières die mensen tegenhouden om te gaan werken. Zoals de zorg voor de kinderen en toch ook nog de angst voor corona. Gevaccineerde Amerikanen hoeven sinds mei geen mondkapje meer te dragen in een restaurant. Maar hoe weet je als serveerster zonder vaccin dat een klant echt gevaccineerd is?

Verder worden de extra werkloosheidsuitkeringen als reden genoemd. Die maken het minder aantrekkelijk om de deur uit te gaan. Inderdaad, het federale steunpakket voor werklozen loopt nog tot in september. Moeten de extra uitkeringen vervroegd worden gestopt, zoals veel deelstaten overwegen?

Welnee, zegt beleidsdirecteur Heidi Shierholz van het Economic Policy Institute uit Washington in een webinar. “Miljoenen Amerikanen zijn nog van die steun afhankelijk. En kijk je naar de hele economie, dan zijn er veel meer werklozen dan beschikbare banen, zegt ze. Bovendien: een werkgever die fatsoenlijk betaalt, kan best personeel vinden.”

Een fikse loonsverhoging is zo’n revolutionaire oplossing dat een ijssalon in Pittsburgh het nieuws ermee haalde. Jacob Hanchar van Klavon’s Ice Cream Parlor besloot het uurloon te verhogen van 7,25 dollar naar 15 dollar per uur. Binnen een dag stroomden de sollicitaties binnen. Weg waren zijn zestien vacatures.

Lees ook:

Restaurants, bioscopen en theaters komen handen tekort

Veel mensen die werkzaam waren in de horeca of de culturele sector zijn tijdens corona ander werk gaan doen. Nu cafés, restaurants, bioscopen en theaters weer opengaan is er te weinig mankracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden