Nieuws Techbedrijven

Amerikaans onderzoek naar Franse belasting op techbedrijven

De logo's van Amazon, Apple, Facebook en Google Beeld REUTERS

Een nieuwe Franse belasting zal vooral bedrijven als Google, Amazon, Apple en Facebook raken. ‘Discriminerend’, zeggen de Amerikanen. 

De Verenigde Staten gaan onderzoeken of ze tegenmaatregelen kunnen nemen tegen Frankrijk, dat gisteren een omstreden nieuwe belasting invoerde. Volgens de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer is de belasting die de Franse regering wil heffen op bedrijven die voornamelijk via digitale weg hun omzet halen, vooral voor Amerikaanse multinationals nadelig en daarmee discriminerend.

“De Verenigde Staten maken zich grote zorgen dat de digitale dienstenbelasting op een oneerlijke manier is gericht tegen Amerikaanse bedrijven”, aldus Lighthizer woensdag. Gisteren keurde de Franse senaat zoals verwacht de omstreden nieuwe belasting goed.

Belastingparadijzen

Frankrijk is een van de landen die van plan zijn de nieuwe belasting in te voeren. Die belasting zal naar verwachting inderdaad vooral Amerikaanse bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple raken. Omdat die bedrijven voornamelijk online hun omzet halen, kunnen zij zich in veel landen onttrekken aan het betalen van belasting over de winst die zij binnenhalen over verkoop in die landen. In plaats daarvan wordt de winst veelal geparkeerd in belastingparadijzen, of in landen met speciale belasting­regimes, waardoor de bedrijven per saldo maar weinig betalen.

Dat probleem wordt internationaal erkend, maar initiatieven binnen de Europese Unie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) hebben vooralsnog niet geleid tot een gezamenlijke aanpak. Frankrijk wil daar nu niet langer op wachten. Ook het Verenigd Koninkrijk en Spanje hebben aangekondigd zelf een soortgelijke belasting in te voeren, in afwachting van een internationale consensus.

Schuiven met winst

De Franse belasting is gericht op bedrijven met een minimale jaarlijkse omzet van 750 miljoen euro, waardoor alleen de grootste bedrijven geraakt zullen worden. Zij moeten een belasting gaan betalen van 3 procent over de omzet die zij in Frankrijk halen.

De nieuwe Franse wet moet ­voorkomen dat bedrijven kunnen schuiven met winst en op die manier alsnog niets betalen. De Franse minister Bruno Le Maire van financiën liet eerder weten zo’n 500 miljoen euro per jaar te verwachten.

Chinese import

Het Amerikaanse onderzoek kan rekenen op brede steun in het Amerikaanse Congres. Dat spreekt van een ‘protectionistische en oneerlijke’ maatregel. Lighthizer onderzoekt de maatregel op basis van dezelfde wetten als waarmee eerder ook de handelstarieven op Chinese import zijn ingesteld. Frankrijk zou soortgelijke maatregelen kunnen verwachten als uit het onderzoek blijkt dat de Verenigde Staten inderdaad concluderen dat sprake is van oneerlijke handelspraktijken.

Tegelijkertijd laat Lighthizer weten dat de Verenigde Staten zich zal blijven inzetten om binnen de Oeso tot een compromis te komen om grote digitale bedrijven internationaal beter te kunnen belasten.

Lees ook:

PvdA wil grote techbedrijven met een ‘digitaks’ eindelijk belasting laten betalen

Een Europees voorstel om grote digitale bedrijven als Amazon en Google extra te belasten haalde het niet. Dan moet Nederland het zelf maar doen, vindt de PvdA.

Verenigd Koninkrijk wil techreuzen extra belasten

 Het Verenigd Koninkrijk wil niet langer wachten op internationale consensus over het belasten van digitale bedrijven. Amazon, Facebook en Google kunnen vanaf 2020 een heffing op de omzet verwachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden