Terugroepactie

Amerikaans ministerie van justitie onderzoekt problemen bij Philips met apneuapparaten

Een Philips DreamStation CPAP-apparaat. Vier gebruikers van dit apparaat, dat wordt gebruikt voor de behandeling van slaapapneu, stellen de fabrikant aansprakelijk voor gezondheidsklachten. Beeld ANP / Rob Engelaar
Een Philips DreamStation CPAP-apparaat. Vier gebruikers van dit apparaat, dat wordt gebruikt voor de behandeling van slaapapneu, stellen de fabrikant aansprakelijk voor gezondheidsklachten.Beeld ANP / Rob Engelaar

Philips houdt rekening met 900 miljoen euro schade door gevaarlijke beademingsapparatuur. Het bedrijf geeft toe dat het te weinig aandacht heeft gehad voor de veiligheid van patiënten.

Hans Nauta

Het Amerikaanse ministerie van justitie doet onderzoek naar de problemen van Philips met beademingsapparatuur die gevaarlijk zou zijn voor gebruikers. Het Amerikaanse dochterbedrijf Philips Respironics, waar veel van de problemen vandaan komen, is deze maand door justitie om informatie gevraagd over de enorme terugroepactie.

“Op dit moment gaat het om een verzoek om informatie, wat betekent dat ze een onderzoek voorbereiden. Dat moeten we accepteren. Het is niet ongebruikelijk bij een kwestie van deze schaal”, zei topman Frans van Houten maandag in een online presentatie voor investeerders.

Daarnaast lopen er minstens 185 rechtszaken tegen Philips in de Verenigde Staten, naast zaken in landen als Australië, Canada, Chili, Israël en Nederland. “Het is te vroeg om conclusies te trekken over de mogelijke uitkomsten daarvan”, zegt Van Houten. Philips zegt al wel een stevig juridisch team te hebben samengesteld.

De kosten van dit dossier lopen zonder schadeclaims van gebruikers al richting de miljard euro, vooral omdat de apparaten vervangen of gerepareerd moeten worden.

Afbrokkelend isolatieschuim

Vorig jaar april meldde Philips dat de apparaten voor patiënten met slaapapneu – een stokkende ademhaling – een isolatieschuim bevatten dat kan verbrokkelen en daardoor gevaarlijk is voor gebruikers. Ook kan het isolatiemateriaal een giftige stof afgeven als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen. Het bedrijf riep consumenten en ziekenhuizen op verschillende modellen terug te sturen.

De problemen zijn groot voor Philips. Het moet 5,5 miljoen apparaten herstellen of vervangen, vooral in de Verenigde Staten. Dit cijfer is de laatste tijd verder opgelopen en nog niet definitief. Van Houten zegt dat Philips afhankelijk is van consumenten die zich melden, en dat het bedrijf veel geld steekt in de communicatie.

Philips-topman Frans van Houten, hier in 2020, gaf maandag een online presentatie voor investeerders. De financiële gevolgen van de problemen met de beademingsapparatuur zijn voor het concern gigantisch. Beeld REUTERS
Philips-topman Frans van Houten, hier in 2020, gaf maandag een online presentatie voor investeerders. De financiële gevolgen van de problemen met de beademingsapparatuur zijn voor het concern gigantisch.Beeld REUTERS

Duizend werknemers in touw

Duizend werknemers zijn continu bezig met het dossier. Philips verwacht aan het einde van dit jaar meer dan 90 procent van de probleemgevallen te hebben opgelost. De problemen in de internationale productieketens, zoals in China, maken het echter onzeker of dat streven wordt gehaald. Ook houdt Philips rekening met stijgende kosten vanwege de inflatie.

Zo stapelen de financiële gevolgen zich op. Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar nog eens 165 miljoen euro moeten reserveren. In totaal kost de hersteloperatie bijna 900 miljoen euro. Philips had in het eerste kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro, hoger dan verwacht.

Te weinig aandacht voor patiënten

Hoe is het mogelijk dat Philips zo in de problemen is gekomen? Deels doordat het bedrijf zich te weinig heeft beziggehouden met de veiligheid van patiënten. Philips zegt de eigen kwaliteitscultuur te willen verbeteren. Niet alleen bij Philips Respironics. Voor heel Philips is er werk aan de winkel, zegt het concern.

Een andere kwestie is dat sommige ademhalingsapparaten van Philips kunnen uitvallen; Britse en Amerikaanse toezichthouders hebben ziekenhuizen hiervoor gewaarschuwd. ‘Enkele’ mensen zijn als gevolg van dat falen overleden. Een aantal mensen heeft ‘zwaar letsel’ opgelopen. Van Houten zegt nauw met de toezichthouders samen te werken.

Philips had jarenlang een betrouwbare reputatie als leverancier van gezondheidsapparatuur. Die reputatie heeft flinke schade opgelopen. Daarom is het een belangrijk doel van Philips om het vertrouwen in het merk te herstellen en het verloren marktaandeel te heroveren.

Lees ook:

‘Enkele doden’ door uitvallen beademingsapparaten Philips

Een defect in beademingsapparatuur van Philips heeft mogelijk tot ‘enkele’ sterfgevallen geleid. In totaal zijn er zo’n 340 meldingen gemaakt van niet-werkende apparaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden