null

EconomieZelfstandigenaftrek

Als ook het belastingvoordeel eraan gaat, zijn zzp’ers het écht zat

Beeld studio Vonq

Nu ook een deel van hun belastingvoordeel eraan lijkt te gaan, voelen zzp’ers zich opnieuw gepakt. Steeds lijken zij te boeten voor iets waar ze zelf geen invloed op kunnen uitoefenen.

Dirk Waterval

Dé zzp’er bestaat natuurlijk niet, maar enigszins generaliserend kun je gerust stellen dat hij boos is. Brancheverenigingen voor zelfstandigen zonder personeel zijn het zat dat hun achterban constant kind van de rekening is.

Vorige week lekte uit dat het kabinet wil snijden in belastingvoordeel voor ondernemers, de zogeheten zelfstandigenaftrek. Even daarvoor bleek hoe zelfstandigen worden uitgeknepen door flexbemiddelaars en contractbeheerders. En dat was weer niet lang nadat zzp’ers hoorden over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, een soort bijproduct van een pensioenakkoord waarop ze amper invloed hadden.

Ze moeten de zzp ’er weer hebben

Zowel ZZP-Nederland, Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en Zelfstandigen Bouw tonen zich op zijn zachtst gezegd teleurgesteld. Met die zelfstandigenaftrek als druppel. “Dit is gewoon zzp’ertje pesten”, zegt PZO-directeur Margreet Drijvers. “Het gevoel is duidelijk: ze moeten de zzp’er weer hebben”, zegt Maarten Post namens ZZP-Nederland. “De regering neemt steeds besluiten zonder naar ons te luisteren”, vervolgt hij. ZZP-Nederland en PZO sturen daarom op 11 september nog maar eens gezamenlijk een manifest naar het kabinet en de Sociaal Economische Raad. Om hun eigen kijk op de verzekering en de zelfstandigenaftrek andermaal naar voren te brengen. Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw beraadt zich nog op acties.

Over die zelfstandigenaftrek: ondernemers mogen jaarlijks ruim zevenduizend euro van hun winst aftrekken bij de belastingaangifte. Dat scheelt geld, en is bedoeld om ondernemersrisico’s op te vangen: investeringen die slecht uitpakken of andersoortige pech. Het huidige kabinet wil dat aftrekbare bedrag terugschroeven naar zo’n vijfduizend euro. Met het vrijgekomen bedrag wil het alle burgers in Nederland wat lastenverlichting bieden.“Zzp’ers krijgen die lastenverlichting dus ook”, zegt Post. “De schade is voor zelfstandigen daarom niet eens heel groot. Maar de rest van Nederland gaat er door de verandering op vooruit. Zijn wij dan geen burgers?”

Geen uitbetaling

Snijden in de belastingvoordelen van zelfstandigen heeft nog een tweede reden. Het moet de prijzen aan de onderkant van de zzp-markt opdrijven. Het kabinet hoopt dat werkgevers weer eerder overgaan tot vaste contracten, als zelfstandigen zichzelf niet meer spotgoedkoop in de markt kunnen zetten. Grote bedrijven huren zelfstandigen nu soms met honderden tegelijk in. ING is daar een voorbeeld van. De bank huurt honderden krachten in via een bemiddelaar, die de aansprakelijkheid op zich neemt en de uitbetaling regelt. Vorige week bleek dat deze freelancers in juni geen betaling hadden ontvangen, door geldproblemen bij de flexbemiddelaar.

Dat zzp’ers zijn overgeleverd aan die zogeheten ‘flexbrokers’ komt voor een groot deel door vage wetgeving. De wet DBA (deregulering arbeidsovereenkomst) had duidelijkheid moeten geven over wanneer iemand echt als zelfstandige opereert. Of die dus genoeg vrijheid heeft om zijn werk naar believen in te richten en zijn eigen uren te bepalen en of die vrij is van vergaderingen en andere kantoorverplichtingen. Zo niet, dan betreft het een ‘schijnzelfstandige’, een verkapte loonslaaf die eigenlijk een vast contract verdient.

Nepcertificaten

Schijnzelfstandigen inhuren is verboden, maar de wet DBA is onduidelijk over waar de grens ligt tussen echt en schijn. Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees schaaft er hard aan, maar dat kost tijd. Een gat waar flexbrokers inspringen, evenals bedrijfjes die nepcertificaten uitgeven waarmee iemand gegarandeerd zou kunnen aantonen dat hij een echte zzp’er is.

Ten slotte is de onvrede over de verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, een randverschijnsel uit het pensioenakkoord van afgelopen juni. De kritiek daarop was niet van de lucht. Veel zelfstandigen hebben al iets voor zichzelf geregeld mochten ze ziek worden of een ongeluk krijgen. Ook helpt het mee dat ze hierover niet aan de onderhandelingstafel zaten. Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw: “Om het geluid van mijn achterban samen te vatten: sodemieter op met die verplichtingen.”

null Beeld Idris van Heffen
Beeld Idris van Heffen

Lees ook:

Zzp’er wil niet zielig gevonden worden, en is dat wellicht ook niet

Of eenpitters hulpbehoevend zijn, is lastig vast te stellen. Dat ze de negatieve framing zat zijn, is wél duidelijk.

Veertig procent van de zzp’ers heeft niks geregeld bij langdurig werkuitval

Dat zzp’ers vaak geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, was al bekend. Nu blijkt dat 40 procent helemaal niets geregeld heeft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden