Vleesconsumptie

Albert Heijn wil vrijwel alleen nog rundvlees uit Nederland in de schappen

Koeien staan in de stal bij een melkveebedrijf. Beeld Hollandse Hoogte, Flip Franssen
Koeien staan in de stal bij een melkveebedrijf.Beeld Hollandse Hoogte, Flip Franssen
ANP

Albert Heijn wil vrijwel zijn gehele rundvleesassortiment gaan inkopen in Nederland. Dat doet de supermarktketen door afspraken te maken met Nederlandse zuivelboeren. De koeien van honderden boeren waarvan al melk afgenomen wordt, worden dan ook voor rundvlees gebruikt.

Nu komt het rundvlees dat in de schappen ligt nog uit zowel Nederland als uit andere Europese landen en uit Zuid-Amerika. Hoeveel rundvlees precies al van Nederlandse bodem komt, kan Albert Heijn niet aangeven, want dat aandeel kan sterk variëren en is nu vaak afhankelijk van de marktomstandigheden. Straks wil het concern dat zo’n 90 procent van het aanbod aan AH-rundvleesproducten uit Nederland komt.

Terugdringen van de CO2-uitstoot

In juli vorig jaar maakte Albert Heijn al bekend de koeien die melk geven ook voor vlees te gaan gebruiken, zodra ze geen melk meer geven. Het rundvlees van deze koeien wordt al in zo’n 150 winkels verkocht. Deze samenwerking wordt nu uitgebreid. In 2022 moet het vlees van deze koeien in alle winkels liggen. Bepaalde soorten luxe rundvlees blijft Albert Heijn in andere landen inkopen. De Excellent-vleesproducten blijven bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika komen.

Albert Heijn geeft aan dat de stap helpt bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ook merkt de super dat er meer behoefte is aan producten van eigen bodem. Alle zuivel, kaas en eieren komen al uit Nederland. Over de eventuele gevolgen van de keuze voor de prijzen in de winkel, doet het bedrijf geen uitspraken.

Lees ook:

Albert Heijn en zijn franchisers vieren hun smaragden huwelijk, maar het was lang niet altijd een gelukkig huwelijk

Dertig procent van de Albert Heijn-filialen wordt gerund door zelfstandige ondernemers. Het begon in 1981 in het Groningse Appingedam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden