Ontbossing

Albert Heijn en Lidl stoppen met rundvlees uit Brazilië

Boeren in de Braziliaanse staat Para laten hun vee grazen op land dat zij hebben ontbost. Dat is illegaal. Toch kan het vlees van deze dieren in de Europese supermarkt belanden. Beeld AP
Boeren in de Braziliaanse staat Para laten hun vee grazen op land dat zij hebben ontbost. Dat is illegaal. Toch kan het vlees van deze dieren in de Europese supermarkt belanden.Beeld AP

Uit onderzoek blijkt dat vleesproducten die Albert Heijn en Lidl verkopen, in verband kunnen worden gebracht met illegale ontbossing.

Hans Nauta

Albert Heijn en Lidl Nederland zeggen geen rundvlees meer te gaan verkopen dat afkomstig is uit Brazilië. Zo willen ze voorkomen dat ze indirect bijdragen aan de verwoesting van het Amazonegebied.

De supermarktketens reageren daarmee op het onderzoek waarin het journalistieke onderzoeksplatform Reporter Brasil en de maatschappelijke organisatie Mighty Earth een verband leggen tussen ontbossing in Brazilië en Europese supermarkten. Albert Heijn en Lidl verkopen mogelijk producten met vlees uit het noordelijke Amazonegebied en de Pantanal, een groot draslandgebied in West-Brazilië.

Met een export van twee miljoen ton is Brazilië de grootste exporteur van rundvlees en het Braziliaanse bedrijf JBS is de grootste slagerij ter wereld. Uit het onderzoek blijkt dat JBS rundvlees verwerkt dat indirect afkomstig kan zijn van boerderijen die schuldig zijn aan illegale ontbossing. De dieren zijn ‘witgewassen’ via andere boerderijen. Door die tussenhandel wordt hun herkomst verhuld.

Drie producten

Bij Albert Heijn gaat het om een drietal producten, namelijk AH Corned Beef, Lancaster Corned Beef en Beef Jerky, zegt een woordvoerder van de supermarkt. Bij Lidl betreft het volgens de onderzoekers de ribeye-biefstuk.

“Wij zijn al langer in gesprek met onze leveranciers over Braziliaans rundvlees en hebben nu de beslissing genomen om Braziliaans rundvlees uit te faseren”, zegt de woordvoerder van Albert Heijn. De keten zoekt naar alternatieven uit andere landen. Dit geldt zowel voor het eigen merk als voor andere merken.

“Het streven is om het rundvlees uit Nederland te halen. Lukt dat niet, dan uit omliggende EU-landen. Over drie maanden willen we dit geregeld hebben”, zegt de woordvoerder.

Lidl Nederland zegt te stoppen met de verkoop van rundvlees uit heel Zuid-Amerika. “Gezien het risico op ontbossing dat verbonden is aan rundvlees uit Zuid-Amerika, zijn we al langere tijd met onze leverancier op zoek naar vlees van een andere herkomst. Het resultaat is dat we vanaf januari geen rundvlees uit Zuid-Amerika meer verkopen in ons vaste assortiment”, aldus een woordvoerder. Lidl wil overstappen op rundvlees uit Europa.

Naast rundvlees zijn ook bijvoorbeeld soja, palmolie, houtvezels en cacao risicoproducten. “In veel gebieden ter wereld maken bossen helaas plaats voor grond om producten te verbouwen”, zegt Albert Heijn. De supermarktketen zegt erop te letten producten af te nemen die ontbossingsvrij zijn.

Onvoldoende transparant

In de praktijk is dit lastig als de productieketens onvoldoende transparant zijn. Bedrijven horen in hun bedrijfsvoering structureel op zoek te gaan naar mogelijke misstanden en die aan te pakken. Tot dusver gaat het om een morele plicht, op basis van richtlijnen van de Verenigde Naties en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

In het nieuwe coalitieakkoord staat dat Nederland een wet gaat invoeren die maatschappelijk verantwoord ondernemen verplicht stelt. Daarnaast wil Nederland de komst van een Europese wet bevorderen.

Volgens Greenpeace is ook het gebruik van Europees vlees problematisch wanneer de dieren gevoed worden met soja uit Brazilië. Verder zegt de milieuorganisatie dat grote internationale bedrijven, waaronder Ahold, al in 2010 hebben beloofd om in 2020 niet langer betrokken te zijn bij ontbossing.

JBS zegt tegen persbureau Reuters dat het geen illegale ontbossing accepteert en dat het meer dan 14.000 leveranciers heeft geblokkeerd die niet aan het beleid van JBS voldoen. De vleesexporteur zegt dat het lastig is om leveranciers dieper in de productieketen in de gaten te houden. JBS wil in 2025 een systeem hebben waardoor dat wel lukt.

Lees ook:

Ontbossing Amazone op hoogste niveau sinds 2006, Braziliaanse regering hield cijfers geheim

Gedurende het bewind van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is de ontbossing drie jaar achtereen toegenomen. Het is voor het eerst in 20 jaar dat dat gebeurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden