Biobrandstof

AirFrance gaat met (een beetje) bakolie de lucht in

Een Boeing 777 van AirFrance  is net vertrokken van de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.  Beeld REUTERS
Een Boeing 777 van AirFrance is net vertrokken van de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.Beeld REUTERS

Air France-KLM heeft zijn eerste langeafstandsvlucht de lucht in gestuurd met zogeheten SAF: een duurzame vliegtuigbrandstof die door het Franse olie- en gasconcern Total is gemaakt uit gebruikte bakolie.

Redactie economie

Het goedje werd voor de vlucht van Parijs naar het Canadese Montreal gemengd met normale kerosine. De brandstofmix in het toestel bestond daardoor voor 16 procent uit het duurzame alternatief.

Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern probeert al langer een pionier te zijn op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof. Zo liet KLM vorig jaar al een passagierstoestel op de route Amsterdam-Madrid voor een klein deel vliegen op synthetische kerosine, geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie.

Vanaf volgend jaar moeten alle vluchten die vanuit Frankrijk vertrekken 1 procent SAF in hun brandstofmix hebben. Daarmee lopen de Fransen vooruit op een Europese doelstelling om voor de biobrandstof een aandeel van 2 procent te realiseren in 2025, en 5 procent in 2030. Dat moet helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Onenigheid

In de luchtvaartbranche bestaat nog wel onenigheid over de nieuwe regels. Dan gaat het vooral om voor wie de regels precies zouden moeten gelden. Budgetvliegers als Ryanair en easyJet, die vooral binnen Europa vliegen, willen dat regels voor alle Europese maatschappijen hetzelfde zijn. Maar andere maatschappijen, waaronder ook Air France-KLM, vrezen voor oneerlijke concurrentie met niet-Europese luchtvaartmaatschappijen, die ook langeafstandsvluchten op Europa hebben en niet onder de nieuwe regels zouden vallen.

Lees ook:

Het is een KLM-primeur, kunstkerosine. Maar hoe blij moeten we ermee zijn?

We schakelen om. Niet sneller, maar duurzamer.” Minister Cora van Nieuwenhuizen kon deze week een wereldprimeur bekend maken. KLM had eind vorige maand in absolute stilte 500 ­liter synthetische kerosine in een toestel gegoten en was daarmee naar Madrid gevlogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden