Vakantieverhuur

Airbnb krijgt meer vrijheid door Europese uitspraak

Amsterdam en andere Europese steden vrezen dat grootschalige vakantieverhuur via platforms als Airbnb verder zal toenemen.Beeld ANP

Airbnb hoeft zich niet te houden aan nationale regels voor verhuur van woningen. Een klap voor de aanpak van illegale vakantieverhuur, zegt de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Slecht nieuws voor alle Amsterdammers, Parijzenaren en andere Europese stedelingen die zich groen en geel ergeren aan overlast veroorzakende Airbnb-klanten in hun stad. Het Europese Hof van Justitie oordeelde gisteren dat het online verhuurdersplatform zich niet hoeft te houden aan de regels die gelden voor hotels en verhuurders van woningen. Airbnb, stelt het Hof, is geen professionele aanbieder van (vakantie)accommodaties, maar slechts een bemiddelingsdienst.

De uitspraak van het Europese Hof volgt na een klacht van de Franse Ahtop, een vereniging voor hotels en verhuurders van woningen. Airbnb omschrijft zichzelf wel als bemiddelaar, klaagde Ahtop, maar in werkelijkheid is het een vastgoedmakelaar zonder vergunning. 

Die aantijging was voor het Franse openbaar ministerie reden om Airbnb Ireland, de Europese tak van het Amerikaanse bedrijf, voor de rechter te slepen. Want, zo stelde het openbaar ministerie, het online platform handelde in strijd met de Franse wet. Onzin, reageerde het bedrijf. De Franse wensen zijn volgens Airbnb simpelweg niet te rijmen met de Europese richtlijn over elektronische handel. Die ziet erop toe dat online bedrijven niet voortdurend worden gehinderd door nationale wetgeving.

De Franse rechtbank kwam er niet uit en richtte zich tot het Europese Hof. Die stelt Airbnb in het gelijk. Luxemburgse rechters omschrijven het platform als ‘dienst van de informatiemaatschappij’. Het is niets meer of minder dan een tool om verhuurders in contact te brengen met potentiële klanten.

Hier is geen vastgoedmakelaar aan het werk

Op de hoogte van huurprijzen wordt niet aangestuurd. En verhuurders kunnen ook via andere kanalen hun flatje, kamer of etage aan de man brengen. Conclusie: een vergunning is niet nodig, want hier is geen vastgoedmakelaar aan het werk. 

Deze uitspraak toont dat de gehele richtlijn over elektronische handel op de schop moet, reageerde de vereniging Ahtop teleurgesteld. Ook Amsterdam is ontstemd. “Dit is een klap voor de aanpak van illegale vakantieverhuur en de overlast die veel mensen daarvan ervaren”, zei verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens. “Het Europese Hof toont hiermee dat de belangen van multinationals in Europa weer vóór de belangen van de inwoners gaan. Het wordt nu nog belangrijker om de Europese wetgeving te wijzigen.”

Volgens een woordvoerder van het Hof kunnen overheden Airbnb wel beperkingen opleggen, maar alleen als de Europese Commissie daarmee instemt. Het bedrijf zegt in een brief graag te blijven samenwerken met verschillende steden en eventuele ‘uitdagingen’ te willen blijven aanpakken.

Lees ook:

Overtref Airbnb met een eigen stadsplatform voor verhuur aan toeristen

Pak overtreders van de huidige verhuurregels voor Airbnb aan met behulp van een flitspaal. En is het een idee als stad je eigen gemeentelijke verhuursite te beginnen, oppert Tigrelle Uijttewaal, bewoner van de Amsterdamse binnenstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden