Boete

Air France-KLM verliest zaak om vernietiging EU-kartelboete

null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Air France, KLM en Martinair moeten alsnog meer dan 325 miljoen euro boete betalen vanwege verboden prijsafspraken over luchtvrachtvervoer. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie bepaald.

Redactie Trouw

Tien luchtvaartmaatschappijen hebben begin deze eeuw meegedaan aan verboden prijsafspraken voor luchtvrachtactiviteiten. Dat stelt de Europese Commissie, en die krijgt daarin gelijk van de rechter. Het betreft naast Air France, KLM en Martinair: British Airways, Air Canada, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, Singapore Airlines, LAN Chile en SAS.

Lufthansa was er eveneens bij betrokken, maar ontkomt aan een boete omdat het de misstanden bij de Europese Commissie aanhangig maakte. Datzelfde geldt voor dochterbedrijf Swiss. Het betreft een kartel tussen eind 1999 en begin 2006. Het totale bedrag van de boete is bijna 790 miljoen euro. Het deel voor KLM komt neer op 127 miljoen euro.

Volgens de commissie hadden deze luchtvaartmaatschappijen ruim zes jaar onderlinge afspraken over bijvoorbeeld brandstof- en veiligheidstoeslagen die bij verladers in rekening werden gebracht. Daarvoor legde de waakhond in Brussel in 2010 al een boete op van bijna 800 miljoen euro, maar die werd in 2015 door de Europese rechter wegens een vormfout nietig verklaard.

Langlopende zaak

In 2017 legde de commissie opnieuw een boete op, waarbij alleen Martinair minder hoog werd aangeslagen. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep en de andere acht maatschappijen tekenden beroep aan tegen dit besluit. Ze eisten vernietiging van het commissiebesluit. Tevergeefs. Het Gerecht van de Europese Unie maakt in de eindafrekening alleen een iets andere berekening dan de commissie. Sommige boetes worden ietwat naar beneden bijgesteld.

De partijen kunnen binnen twee maanden in hoger beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie, waar het Gerecht een onderdeel van is. Air France-KLM onderzoekt nog of zo’n beroepszaak haalbaar is, meldt een woordvoerder. De luchtvaartcombinatie had eind vorig jaar 350,6 miljoen euro gereserveerd voor het betalen van eventuele kartelboetes.

Lees ook:

Claims van 400 miljoen tegen Air France-KLM

Air France-KLM wordt door een groot aantal Europese bedrijven, waaronder Philips en Ericsson, voor de rechter gedaagd vanwege verboden prijsafspraken voor vrachtvervoer. Namens die bedrijven claimt Claims Funding International (CFI) een schadevergoeding van minimaal 400 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden