Jaarcijfers

Air France-KLM ‘slaat covid-bladzij om’: voor het eerst in drie jaar zwarte cijfers

null Beeld ANP
Beeld ANP

Air France-KLM ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Het concern boekte weer winst in 2022 en verwacht in 2023 opnieuw meer passagiers.

Hanne Obbink

Voor het eerst in drie jaar tijd eindigt Air France-KLM weer in de zwarte cijfers: aan 2022 hield het concern onder aan de streep 700 miljoen euro over. “We hebben de bladzij over covid omgeslagen”, concludeert topman Ben Smith.

Het concern als geheel vervoerde 81 procent meer passagiers en dankzij gestegen ticketprijzen leverde dat 122 procent meer inkomsten op. Tegen het eind van 2023 verwacht de maatschappij wat passagiers betreft weer op het niveau van voor de coronapandemie te zitten.

Ook de Nederlandse poot van het concern bleef in 2022 uit het rood, ondanks een verlies in het laatste kwartaal. KLM werd geraakt door de beperkingen die op Schiphol golden. Dat kostte de maatschappij 170 miljoen euro, net iets minder dan in het derde kwartaal. Over de vergoeding van die gederfde inkomsten heeft KLM afspraken gemaakt met Schiphol, zegt financieel directeur Erik Swelheim. “Maar we hebben afgesproken daar geen mededelingen over te doen.”

Op eigen benen

Ondanks die tegenvallers kwam de zogeheten operationele winst voor KLM over heel 2022 uit op 706 miljoen euro. De Fransen kwamen met Air France uit op 483 miljoen. Van die bedragen moeten nog wel de belastingen en de rentebetalingen af.

Het concern denkt weer op eigen benen te kunnen staan. Zowel de Franse als de Nederlandse overheid schoten tijdens de coronapandemie te hulp met leningen en waarborgen voor leningen. KLM heeft het bedrag dat het bedrijf moest lenen, 942 miljoen euro, inmiddels terugbetaald en laat nu weten de mogelijkheid om opnieuw te lenen op te geven. Daarmee is het ook af van de voorwaarden die de Nederlandse overheid daaraan verbonden had op het gebied van financiën en duurzaamheid. Wel moet KLM nog 1,4 miljard aan achterstallige belastingen betalen.

Air France zit nog wel met een schuld aan de Franse overheid, maar ook dat duurt niet lang meer. In april wil het de resterende 1,2 miljard afbetaald hebben. In tijden van nooit eerder vertoonde crisis “hebben we ons weerstandsvermogen en onze wendbaarheid bewezen”, stelt Smith.

Verder opschalen

Ook de hoogste baas van KLM, Marjan Rintel, laat louter optimistische geluiden horen. “We hebben gezien dat mensen weer wilden reizen en wij willen onze klanten ook de service bieden die ze verdienen”, zegt zij tegen het ANP. “We gaan in april à mei verder opschalen.”

Een struikelblok kan zijn dat Schiphol ook dit jaar het aantal vertrekkende reizigers weer enigszins wil beperken, omdat er niet genoeg bagage-afhandelaars zijn. “Daarover zijn we nog in gesprek met Schiphol”, zegt Rintel. KLM zegt zelf wel genoeg mensen te hebben voor het verwerken van bagage, maar toch zal een reizigersplafond ook haar treffen. “Maar we zijn nog in gesprek. Het is afwachten wat er precies uitkomt.”

Lees ook:

Met z’n allen weer de lucht in, ondanks dure tickets

Mensen willen na twee coronajaren weer vliegen. Dat doen ze ook. Dat de ticketprijzen fors zijn gestegen deert hen niet, blijkt uit de resultaten van KLM en moederbedrijf Air France-KLM.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden