Dierziekte

Afrikaanse varkenspest steekt weer de kop op in Duitsland

Een waarschuwingsbord van de NVWA tegen de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. Beeld ANP
Een waarschuwingsbord van de NVWA tegen de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest.Beeld ANP

Duitse varkenshouders zijn in paniek nu de Afrikaanse varkenspest weer oprukt. Moeten de Nederlandse boeren ook vrezen voor hun dieren?

Joost van Velzen

De Afrikaanse varkenspest blijft de varkensbranche hardnekkig achtervolgen. De dierziekte houdt al sinds enkele jaren fors huis in vooral China en landen als Vietnam en de Filippijnen, maar ook Duitsland komt maar niet van de aandoening af. Het aantal besmettingen loopt nu weer zorgwekkend op in de Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen. In korte tijd is het aantal varkens dat de ziekte onder de leden heeft, opgelopen van enkele tientallen tot zo’n tweeduizend zieke dieren.

De Brandenburgse landbouworganisatie LBV roept nu betrokken Duitse en EU-instanties op om meer te doen om de uitbraak te bestrijden. Eerder werd al een 120 kilometer lange afrastering geplaatst langs de Brandenburgse grens met Polen, vanwaaruit de ziekte vermoedelijk is overgeslagen. Inmiddels wordt geopperd om een tweede beschermend hek neer te zetten rondom het getroffen gebied en zorgvuldiger op zoek te gaan naar zieke of dode wilde zwijnen.

De Duitse varkenshouders vrezen echter dat van toezeggingen over beschermende maatregelen te weinig terechtkomt. “Het gaat voornamelijk om wilde dieren maar er zijn ook enkele gevallen bij varkenshouders aangetroffen”, zegt Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research. “Duitsland heeft dus wel een probleem. De uitbraak heeft de export van Duits varkensvlees naar buiten de EU lamgelegd en dat drukt de opbrengstprijs behoorlijk.”

Ook via teken of besmet voer

Afrikaanse varkenspest is zeer besmettelijk en kan worden overgebracht door direct contact tussen varkens of zwijnen, maar ook via teken, besmette materialen of besmet voer. Voor de mens is de ziekte niet gevaarlijk. Het virus komt oorspronkelijk uit Afrika en stak in 2007 al de kop op. Sindsdien maakt de ziekte een rondreis door onder meer de Kaukasus, Rusland en Oekraïne.

In 2019 - nota bene het Chinese jaar van het varken - werd China dusdanig door de Afrikaanse varkenspest getroffen dat vele tientallen miljoenen dieren moesten worden geruimd. Dat ruimen verliep niet zachtzinnig: varkens werden massaal in kuilen geworpen en soms zelfs in brand gestoken. Rapporteurs van de Rabobank schreven destijds dat tot 200 miljoen varkens door de uitbraak waren getroffen. De pandemie - inmiddels enigszins geluwd - bracht de hele branche wereldwijd grote schade toe. China herbergt zo’n 45 procent van de varkens in de wereld.

Hoste verwacht niet direct gevaar voor de Nederlandse varkensbranche nu de ziekte in Duitsland weer oplaait: “De Nederlandse overheid is alert en er zijn korte lijntjes met de sector”. Nederlandse varkenshouders moeten sinds mei vorig jaar extra hygiënemaatregelen treffen. Ook het aantal wilde zwijnen buiten de aangewezen leefgebieden is teruggebracht. “Wel staan de marktprijzen van varkensvlees ook in Nederland onder druk.”

Lees ook:

Varkenspest in China gooit hele wereldmarkt overhoop

Uitgerekend in het Chinese jaar van het varken werd het dier daar zwaar getroffen door de schier onuitroeibare varkenspest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden