Beleggen

AFM geeft grootste online broker een veeg uit de pan

Reclame voor onlinebroker DeGiro.  Beeld Hollandse Hoogte, Peter Hilz
Reclame voor onlinebroker DeGiro.Beeld Hollandse Hoogte, Peter Hilz

DeGiro helpt particulieren beleggen, maar dacht daarbij vooral aan zichzelf. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft de ‘online broker’ een boete van 300.000 euro.

Beurshandelaar DeGiro krijgt flink op zijn falie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Nederlands grootste ‘online broker’ heeft een boete van 300.000 euro gekregen vanwege onder meer belangenverstrengeling. Het bedrijf dat particulieren hun geld zelfstandig laat beleggen op de beurs, liet klanten stiekem meer risico’s lopen dan ze wisten.

Het Amsterdamse DeGiro is een prijsvechter onder de ‘brokers’, de handelaren die optreden als tussenpersoon tussen kleine belegger en beurs. Met lage tarieven probeert DeGiro zoveel mogelijk spaargeld naar de beurs te trekken, dat anders op een bankrekening zou verstoffen. De zaken gaan goed: sinds 2013 is het bedrijf razendsnel gegroeid naar meer dan 633.000 rekeninghouders in achttien landen, volgens het laatste halfjaarverslag. Niet zonder trots liet het bedrijf in mei weten dat een wachtrij was ontstaan van dertigduizend man voor het openen van een beleggersrekening - velen zagen de duikelende koersen van de coronacrisis als ideaal instapmoment.

Het onderzoek van de AFM naar de beurshandelaar loopt sinds 2017. Een jaar later legde de toezichthouder de eerste dwangsommen op. Maandag publiceerde de financiële waakhond een gedetailleerd onderzoeksrapport, nadat een rechter de AFM in het gelijk had gesteld. Daardoor is nu meer te zeggen over de inhoud van het langlopende conflict tussen toezichthouder en online broker.

Wat is een online broker?

Wie zijn zuurverdiende spaargeld wil vermeerderen via aandelen, moet op een of andere manier toegang krijgen tot de beurs. Een ‘broker’ ofwel beurshandelaar regelt dat voor particulieren. Sinds de opkomst van het internet hebben banken bij deze dienstverlening concurrentie gekregen van online brokers, die claimen goedkoper en sneller te zijn. Bij hen kan een particulier met een vingerbeweging aandelen bijkopen of lozen, zo beloven ze. Geholpen door de lage spaarrente rapporteren online brokers de laatste jaren forse groeicijfers. Ook bij de grootbanken kunnen particulieren inmiddels zelfstandig online beleggen.

Klantbelang stond niet centraal in de bedrijfsvoering

DeGiro overtrad de regels stelselmatig en op meerdere fronten, concludeert de AFM. Het bedrijf vergat soms integer te handelen als het moest kiezen tussen de eigen portefeuille en die van de klant, zo blijkt uit het rapport. “Het klantbelang stond niet centraal in de bedrijfsvoering van DeGiro en wetsovertredingen werden niet tegengegaan”, schrijft de toezichthouder.

Belangrijkste voorbeeld is de belangenverstrengeling bij HiQ Invest. Dat beleggingsfonds was klant bij DeGiro, maar was deels in handen van dezelfde aandeelhouders, schrijft Het Financieele Dagblad. Om die reden kreeg HiQ Invest een voorkeursbehandeling. Het fonds mocht meer risico nemen dan de rest van de klanten en kreeg een lening zonder onderpand. Ondanks die voordelen had HiQ Invest voortdurend tekorten. DeGiro greep niet in, terwijl dat wel had gemoeten.

Voor de aandeelhouders van DeGiro was dat gunstig: daalden of stegen de beurskoersen naar wens, dan maakten zij mooie winsten. Maar als alles was ingestort, en de DeGiro of HiQ failliet waren gegaan, had ook de particuliere belegger moeten opdraaien voor de kosten. “Als het was misgegaan was de belegger de dupe geweest”, zegt woordvoerder Maarten Dijksma van de AFM.

DeGiro laat weten dat het AFM-rapport zaken uit het verleden beschrijft en dat de aanbevelingen van de AFM inmiddels zijn opgevolgd.

Lees ook

Beleggen, aflossen, investeren of toch die oude sok onder het bed? Dit moet u doen met uw spaargeld

Vanaf 1 april krijgen spaarders bij ABN Amro die tot 2,5 miljoen euro op hun rekening hebben staan, geen rente meer. Wat gaan spaarders doen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden