Hypotheekrente

Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder onder starters

Volgens De Hypotheker is een aflossingsvrije hypotheek gezien de huidige lage rentestand een steeds interessanter alternatief.  Beeld HH, ANP
Volgens De Hypotheker is een aflossingsvrije hypotheek gezien de huidige lage rentestand een steeds interessanter alternatief.Beeld HH, ANP

De populariteit van de aflossingsvrije hypotheek groeit, maar de overheid is geen fan van deze hypotheekvorm.

Het aantal jonge huizenkopers dat in het eerste kwartaal van dit jaar een aflossingsvrije hypotheek afsloot, steeg met 14 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt De Hypotheker. De afgelopen twee jaar was zelfs sprake van bijna een verdubbeling. De toename komt onder meer door de lage hypotheekrente en de huizenprijzen die blijven stijgen.

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen hypotheekrente en los je op de einddatum in één keer de lening af. Gedurende de looptijd kun je aflossen, maar dat ben je niet verplicht. Sinds 1 januari 2013 mag er nog maar tot 50 procent van de totale woningwaarde aflossingsvrij worden afgesloten.

Interessant alternatief

Starters, onder wie mensen tussen de 25 en 35 jaar, profiteren bij dit type hypotheek minder van de hypotheekrenteaftrek, maar betalen lagere maandlasten. Dan gaat het om besparingen van honderden euro’s netto. Dat is volgens De Hypotheker een van de redenen dat starters voor dit type hypotheek kiezen.

Ook bij andere leeftijdscategorieën groeit de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek. Zo is deze ook in trek bij 45- tot 55-plussers, waar een lichte stijging te zien was. Alleen bij de 35- tot 45-jarigen was sprake van een lichte daling.

Volgens De Hypotheker is een aflossingsvrije hypotheek gezien de huidige lage rentestand een steeds interessanter alternatief voor een volledige hypotheek waarbij je wel moet aflossen. Wel waarschuwt De Hypotheker dat starters vaak relatief veel lenen ten opzichte van de woningwaarde, terwijl ze minder snel aflossen. Als een huis dan wordt verkocht, blijft een grotere hypotheekschuld over.

Gedwongen verhuizing

Ook moet als de looptijd eindigt genoeg vermogen over zijn om af te kunnen lossen, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Daarnaast kan de woning in waarde dalen en de hypotheekrente stijgen.

De overheid is geen fan van de aflossingsvrije hypotheek, omdat deze ervoor zorgt dat de hypotheekschuldenlast in Nederland op zal lopen. Daarnaast waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder al voor de gevaren van deze hypotheek. Voor bijna 80.000 mensen zou – omdat ze hun aflossing niet kunnen voldoen – een gedwongen verhuizing dreigen.

In totaal zijn er ongeveer 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken in Nederland, becijferde de AFM begin dit jaar.

Lees ook:

Hypotheek sneller afbetalen met al dat spaargeld? Dacht het niet, zegt de Nederlander

Voor het eerst sinds de vorige crisis is de totale hypotheekschuld in Nederland gestegen ten opzichte van de totale economie. Nu kromp die economie natuurlijk zelf, maar toch: aflossing staat niet hoog op het prioriteitenlijstje van Nederlanders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden