NieuwsSchulden
Aflossen van een langdurige schuld bij de zorgverzekeraar kan nu makkelijker en sneller
Goed nieuws voor de wanbetaler. Mensen met langdurige schulden bij hun zorgverzekeraar kunnen straks makkelijker die schulden aflossen.
Voor wie is de nieuwe betalingsregeling precies?
Voor wie meer dan zes maanden achterloopt met het betalen van de zorgpremie. Zorgverzekeraars kunnen die klanten nu aanmelden bij overheidsdienst CAK (Centraal Administratie Kantoor). Die gaat vanaf dat moment de premies innen, en legt daar nog een bestuursrechtelijke premie van enkele tientjes bovenop. Ondertussen betaalt de wanbetaler nog altijd zijn schuld bij de zorgverzekeraar niet af. Je ontsnapt pas aan die CAK-situatie als de hele schuld bij de zorgverzekeraar is ingelost. Maar dat moet dus gebeuren terwijl het CAK méér geld vraagt dan je al niet kon opbrengen.
Wat houdt de nieuwe regeling in?
Vanaf deze week kunnen bewindvoerders van mensen met zorgschulden een afspraak maken met de zorgverzekeraar. De bewindvoerder maakt de zorgpremie van de cliënt over naar de verzekeraar in plaats van naar het CAK, plus 36 euro extra per maand ter aflossing van de schuld. Gaat dat drie jaar goed, dan scheldt de verzekeraar de eventuele rest van de schuld kwijt.
Was er hiervoor helemaal geen manier om weg te komen bij het CAK, naast het eigenhandig afbetalen van de schulden?
Jawel, met schuldhulp van de gemeente of de rechter. In zulke trajecten moet de schuldenaar zich drie jaar lang overeind houden met een laag maandbedrag, zodat de rest van het inkomen helemaal op kan aan het aflossen van schulden. Ook hier verdwijnt de resterende schuld als de schuldenaar dit drie jaar volhoudt.
Veel mensen met schulden hebben meerdere schuldeisers, gemiddeld veertien. Die moeten allemaal akkoord gaan met de schuldhulpregeling. Dat duurt dus even, als het überhaupt tot een akkoord komt. Al die tijd kan de schuldenaar niet weg bij het CAK. Nu dus wel. Tijd die hij of zij goed kan gebruiken voor het aflossen.
Om hoeveel mensen gaat het?
Dat is niet precies te zeggen. Zo’n 63.000 Nederlanders staan onder bewind vanwege problematische schulden. En zorgverzekeraars staan in de topdrie van grootste schuldeisers in Nederland, volgens koepelvereniging voor de schuldhulpverlening NVVK. Vermoedelijk heeft een deel van die mensen inmiddels wel hulp gevonden bij de gemeente. Zij hebben de nieuwe regeling dus niet nodig, maar het is niet duidelijk hoeveel dat er zijn.
Lees ook:
Aantal aanmeldingen bij schuldhulpverlening daalt, maar veel schuldenaren blijven onvindbaar
Afgelopen jaar daalde het aantal nieuwe aanmeldingen bij schuldhulpverlening met tien procent. Deskundigen verwachten echter dat er veel meer huishoudens kampen met problematische schulden.
Expert: Schuldhulp is nu nog een loterij. Mensen moeten weten waar ze recht op hebben
Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) spant zich in om mensen van hun schulden af te helpen, maar een eenduidig gemeentebeleid zou volgens lector Nadja Jungmann pas echt zoden aan de dijk zetten.