Ondernemerschap

Afgelopen halfjaar meer startende ondernemingen in Nederland

Als de Sint speelgoed koopt voor kinderen, doet hij dat steeds vaker online. Het aantal speelgoedwebshops is de afgelopen jaren hard gestegen.Beeld ANP

Het aantal startende ondernemingen in Nederland is het afgelopen halfjaar toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

 Vooral in de onlinedetailhandel begonnen mensen een onderneming, omdat door de coronacrisis meer wordt besteld via internet. Dat blijkt uit de maandelijkse trendrapportage over het bedrijfsleven van de Kamer van Koophandel (KVK). De groei van het aantal starters was daar maar liefst 56 procent tegenover een jaar eerder. Deze groei was in oktober nog 39 procent. 

De toename van de groei kan mogelijk worden verklaard door Sinterklaas en Kerstmis, denkt Josette Dijkhuizen, hoogleraar ondernemerschapsontwikkeling aan de Maastricht School of Management. “De mensen zien ondernemerskansen door de feestdagen en beginnen daarom juist nu in deze branche.”

In de horeca nam het aantal starters met 31 procent terug

Het totale aantal bedrijven in Nederland stond eind november op ruim 2 miljoen, tegenover 1,9 miljoen eind november vorig jaar. In november klom het totaal aantal starters met 17 procent vergeleken met een jaar eerder. Daar staat tegenover dat er ook meer ondernemers hun bedrijf beëindigden, maar die toename was minder sterk. 

Die trend van meer stoppers is al sinds mei te zien, onder druk van de coronacrisis. Tegelijkertijd valt het aantal faillissementen voor de zevende maand op rij lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar, dat is dankzij de steunmaatregelen van de overheid.

In de horeca liep het aantal startende bedrijven de afgelopen maand juist met 31 procent terug, van 889 naar 614. Ook het aantal startende bedrijven in de sector cultuur, sport en recreatie nam met 22 procent flink af. Was dat aantal in november 2019 nog 931, dit jaar gaat het om 728 ondernemingen. In de cultuur, sport en recreatie nam het aantal nieuwe ondernemers niet alleen af, tegelijkertijd waren er ook minder stoppers dan een jaar geleden: 10 procent minder dan in november 2019. Hier neemt de dynamiek dus af, concludeert de KvK.  

Lees ook:

De ene winkel staat op omvallen door corona, de ander floreert juist.

Terwijl een deel van de detailhandel in zijn voegen kraakt, floreert het winkelen elders. Creatieve ondernemers die hun formule kunnen ‘uitrekken’, hebben de toekomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden