Beurskoersen

AEX stijgt weer boven de 600 punten: net zo hoog als toen de coronacrisis begon

De raffinaderij van Shell in Singapore. Het concern is hard geraakt door de coronacrisis. Het aandeel Shell ook.Beeld AFP

De AEX-index, graadmeter voor de gang van zaken op de Amsterdamse beurs, staat weer boven de 600 punten. Net zo hoog als toen de coronacrisis begon. 

Crisis? Op de aandelenbeurzen lijkt die nu geheel voorbij, althans op het eerste gezicht. Donderdag sloot de AEX-index, de graadmeter voor de gang van zaken op de Amsterdamse beurs, boven de 600 punten: op 600,05 om precies te zijn. Dat was voor het eerst sinds vrijdag 21 februari.

Na die 21ste februari raakte de beurs in de ban van de angst voor de gevolgen van het virus en daalden de koersen met bijna ongekende snelheid. Op 18 maart sloot de index op 404,1 punten: een verlies van ruim 34 procent in ruim drie weken. Maar daarna veerde de index weer op en bleven zwarte scenario’s – zoals in 2001 (het doorprikken van de internetbubbel) en 2008/9 (de financiële crisis) werden geschreven – uit.

Sterker nog: sinds half juni staat de index grofweg op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dat de koersen, midden in een crisis, toch nog net zo hoog staan als vorig jaar, is vooral een gevolg van de lage rentestand. Sparen levert niets op en kost vaak geld. De rente op veel staatsleningen is laag en soms zelfs negatief. In andere woorden: voor beleggers zijn er weinig alternatieven voor aandelen. Daarbij komt dat een aantal bedrijven niet of nauwelijks last heeft van de crisis en sommige, zoals supermarktconcern Ahold, er zelfs baat bij hebben.

Aankondiging vaccin leidde al tot stijging

Het slechten van de grens van 600 punten zat er begin deze week al aan te komen. Toen maakte Amerikaanse farmaceut Pfizer bekend dat het ver gevorderd is met een vaccin tegen het Covid-19-virus. Diezelfde maandag spoten de aandelenkoersen van bedrijven omhoog die juist het hardst waren geraakt door de coronacrisis: Shell, ING, ABN Amro en winkelcentrumuitbater Unibail Rodamco Westfield haalden koerswinsten van 13 tot 28 procent. 

Overigens staan de koersen van die bedrijven nog altijd een stuk lager dan op 21 februari. Zo is het aandeel Shell nu ruim veertig procent minder waard dan bijna negen maanden geleden. Zo bezien heeft de coronacrisis wel degelijk veel invloed op de koersen. Dat geldt aan de andere kant ook voor de aandelen die sinds half februari wel in waarde stegen: bijvoorbeeld die van betaalbedrijf Adyen, van chipmachinefabrikant ASML en van DSM, dat veel ingrediënten voor voedingsmiddelen maakt.

Donderdag was er een opvallende uitschieter op de beurs: KPN. Het aandeel van het telecomconcern steeg met ruim zes procent na berichten van persbureau Bloomberg dat er gesprekken gaande zijn tussen het Zweedse investeringsfonds EQT en KPN. Al weken gaan geruchten dat de Zweden KPN willen inlijven. EQT is al eigenaar van het Nederlandse telecombedrijf Delta Fiber, ooit onderdeel van het Zeeuwse nutsbedrijf Delta, en van Zayo, dat in de VS en West-Europa glasvezelnetten bezit. 

Toestemming overheid vereist

EQT is volgens zijn website (mede)eigenaar van 92 bedrijven in uitlopende sectoren en in veel verschillende landen. In Nederland heeft EQT twee bedrijven: Curaeos, een keten van tandartsenpraktijken, en laarzenfabrikant Dunlop. Overigens kan de Nederlandse overheid een eventuele overname van KPN verhinderen. Omdat KPN over infrastructuur beschikt die van groot belang is voor Nederland, moet een eventuele nieuwe eigenaar in de ogen van de overheid betrouwbaar zijn.

Lees ook:

De ene na de andere klap voor de economie, maar de beurs blijft overeind. Hoe kan dat?

Soms lijkt het of de beurs helemaal is losgezongen van de reële economie. Is dat ook zo?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden