Action

Action na kritiek: wij ontvangen helemaal geen noodsteun

Een winkel van Action.Beeld ANP

Kritiek van ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers dat winkels als Action geen noodsteun verdienen, valt verkeerd bij dat bedrijf.

Winkelketen Action wil nadrukkelijk laten weten: het concern ontvangt géén noodsteun. Normaal gesproken zijn bedrijven niet zo scheutig om te vertellen of zij een beroep hebben gedaan op financiële steun van de overheid. Action doet dat wel, nadat politicus Gert-Jan Segers (ChristenUnie) in Trouw harde kritiek op het bedrijf uitte.

Segers noemt Action als voorbeeld van een bedrijf dat zich schuldig maakt aan ‘roofkapitalisme’, waar de belangen van aandeelhouders vooropstaan. Zulke bedrijven moeten niet in aanmerking komen voor steun in crisistijd, vindt de ChristenUnie. Segers noemde Action ook “een bedrijf dat troep uit China haalt”. Hij wil dat noodsteun in de toekomst alleen nog gaat naar bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De kritiek is verkeerd gevallen bij het bedrijf. “Dit raakt ons en doet ons tekort”, zegt woordvoerder Yvette Moll. “Wij hebben op geen enkele manier om hulp gevraagd in de coronacrisis voor de 18.000 mensen die bij ons werken.”

Segers zei niet letterlijk dat Action geld ontvangt. Maar het bedrijf vindt ook de suggestie alleen al vervelend. “Wij zitten niet op de rand van een faillissement.” Ook verwerpt het bedrijf de kritiek op het bedrijfsmodel. “We zijn een gewoon bedrijf van Nederlandse oorsprong dat veel spullen verkoopt die mensen nu gebruiken, zoals schoonmaakmiddelen, verf en yogamatjes.”

Praten met Segers

Action heeft Segers uitgenodigd voor een gesprek, dat binnenkort volgt. De fractie laat weten “altijd in gesprek te willen over het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen”.

Dat de winkelketen geen noodsteun krijgt, komt vooral omdat er geen nijpende situatie is bij de vierhonderd vestigingen in Nederland. Alleen bedrijven met meer dan 20 procent omzetdaling konden de afgelopen maanden noodsteun van de overheid vragen. Action heeft wel fors omzetverlies geleden bij de negenhonderd vestigingen in België en Frankrijk.

Voor de nieuwe noodsteun vanaf 1 juni komt Action sowieso niet in aanmerking, omdat de politiek geen steun meer wil geven aan bedrijven waar in 2020 nog dividend of bonussen zijn uitgekeerd. Bij Action ontvingen aandeelhouders en topmanagers begin dit jaar 560 miljoen euro, waardoor het bedrijf nauwelijks reserves heeft.

Lees ook: 

Segers (ChristenUnie): Alleen nette bedrijven in steunfonds

Bedrijven die noodsteun willen, moeten voortaan al vóór een crisis toezeggen dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat kan via een nieuwe garantieregeling, die bedrijven tot keuzes dwingt, aldus de ChristenUnie.

Het kabinet waarschuwt ondernemers: Pas je aan de nieuwe werkelijkheid aan

Het kabinet helpt bedrijven nog eens drie maanden vooruit met een noodpakket, maar roept ze ook op zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. ‘Het heeft geen zin alles in stand te houden’, waarschuwt minister Wiebes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden