Duurzaamheidsclaim
Actiegroep naar rechter om KLM-reclame over duurzaam vliegen. ‘Reiziger wordt misleid’
De KLM moet stoppen in reclames te suggereren dat ‘duurzaam vliegen’ mogelijk is, stelt Fossielvrij NL. Desnoods onder dwang van de rechter.
De ‘Real Deal Dagen’ bij de KLM zijn alweer bijna achter de rug. De hele tweede helft van mei konden passagiers er bij het boeken van een vliegreis voor kiezen om een extra bedrag te betalen voor het duurzame brandstofprogramma van de KLM. En het mooie van de deal is: de KLM verdubbelt dat bedrag. De KLM ‘neemt het voortouw voor een duurzamere toekomst voor de luchtvaart’, valt te lezen op de site van de luchtvaartmaatschappij. “En jij kunt helpen!”
De stichting Fossielvrij NL ergert zich aan dit soort campagnes. Sterker nog, die zijn volgens haar bijzonder misleidend en daarom zelfs strijdig met het recht. Als de KLM er niet binnen twee weken mee stopt, stapt de stichting naar de rechter om een verbod af te dwingen. Die aankondiging deed ze tijdens de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM, dinsdag in Parijs.
Waarom misleidend? Zulke reclames, en KLM’s hele Fly-Responsibly-campagne waarin die passen, wekken ten onrechte de indruk dat klanten bij KLM kunnen vliegen zonder de klimaatcrisis te verergeren, vindt Fossielvrij NL. “Duurzaam vliegen bestaat niet”, zegt Liset Meddens van de stichting. “De enige manier om de schade die de luchtvaart veroorzaakt te verminderen is: minder vliegen.”
Passagiers kunnen ‘direct impact maken’
De KLM meldt op haar website wel dat er nog maar weinig duurzame vliegtuigbrandstof wordt geproduceerd, dat die nog erg duur is en dat de KLM zelf er maar heel weinig van bijmengt. Door meer te betalen kunnen passagiers bijdragen aan het vergroten van die hoeveelheden en ‘direct impact maken'.
Flauwekul, vindt Fossielvrij NL, want duurzame brandstof zal nooit in staat zijn om de schade van de luchtvaart aan het klimaat weg te nemen, net zo min trouwens als de herbebossingsprojecten waaraan KLM-reizigers kunnen bijdragen. “De marketing van KLM misleidt reizigers”, zegt Meddens, “en leidt af van die noodzaak om minder te vliegen.”
Niet bindend
Ook de Reclame Code Commissie heeft de KLM al een aantal keren op de vingers getikt vanwege al te ronkende claims op duurzaamheidsgebied. Maar de uitspraken van die commissie zijn niet bindend. “De KLM past dan hier en daar een woordje aan en verder gebeurt er niets”, zegt Meddens. “Via de rechter kunnen we meer bereiken. Een rechterlijke uitspraak zal ook op andere luchtvaartmaatschappijen toe te passen zijn.”
Als de KLM niet binnen twee weken na het ontvangen van de sommatiebrief ingaat op de eisen, zal Fossielvrij NL een dagvaarding indienen bij de rechtbank Amsterdam. De actievoerders krijgen in deze zaak steun van ClientEarth, een van oorsprong Engels team van advocaten en milieu-experts die het recht inzetten voor de bescherming van natuur en milieu.
Lees ook:
‘Klimaatdrammer’ Eric Stam kraakt misleidende groene claims in reclames - en met succes
Bedrijven die zich in reclames op de borst kloppen over hun duurzaamheid worden door burgers scherp in de gaten gehouden. Met misleiding of overdrijving komen adverteerders niet zomaar weg.