Marktwaakhond

ACM: Vakantiebedrijven nog vaak in de fout met verborgen kosten

Vakantiegangers op een bungalowpark in Zeewolde. Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Vakantiegangers op een bungalowpark in Zeewolde.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Vakantieaanbieders gaan nog vaak in de fout met extra kosten die niet duidelijk op hun websites worden vermeld.

Redactie Trouw

In de slag om klanten adverteren deze bedrijven met gunstige prijskaartjes voor bijvoorbeeld vakantiehuizen. Pas bij het boeken wordt klanten duidelijk dat ze meer geld kwijt zijn dan ze hadden verwacht. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) benadrukt dat dit niet mag en kondigt acties aan.

De ACM onderzocht de afgelopen periode websites van aanbieders van vakanties of accommodaties. Bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor schoonmaken, lakens of reserveren, staan vaak niet duidelijk vermeld. Vaak tonen vakantieaanbieders die pas als je op een i-symbool voor meer informatie klikt. In de praktijk klikken klanten nauwelijks op die button, stelt de ACM.

De toezichthouder gaat de komende tijd extra controleren op welke manier vakantiesites prijzen vermelden. In april zijn aanbieders van vakantiehuisjes op parken aan de beurt. Daarna volgen reisaanbieders. Als blijkt dat ze hun prijzen niet juist vermelden, riskeren ze een boete of een last onder dwangsom. “Voor een consument die een accommodatie of een reis boekt, moet de prijs in één oogopslag duidelijk zijn”, zegt ACM-bestuurder Edwin van Houten.

Goede alternatieven

De reisbranche reageert verbaasd op het harde oordeel van de ACM. “Ik vind het wat ver gaan om te zeggen dat we niet aan de regels voldoen”, zegt Frank Oostdam, voorzitter van reisbrancheorganisatie ANVR. “Volgens onderzoek van de ACM drukken mensen vaak niet op de i’tjes. Dat kan, maar tot vandaag was dit altijd voldoende geweest.” Volgens Oostdam is het nog veel werk om websites aan te passen. “We gaan ervan uit dat we daar dan ook enige tijd voor krijgen.”

Volgens de ACM zijn er goede alternatieven om klanten direct een duidelijk beeld te geven van de werkelijke kosten van een reservering. Als aanbieders van reizen of vakantiehuisjes klanten direct laten invullen met hoeveel mensen en voor welke periode ze op vakantie willen, kunnen ze volgens de marktwaakhond meteen de juiste prijzen geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden